Eco Design Consultants
Architects & Designers
Howe Park Passive House contemporary-exterior
 

Howe Park Passive House

Side view of Howe Park Passive House showing the cladding and roof overhang.
Of the first Passive House in Milton Keynes. Designed for Milton Keynes Parks Trust, and completed in summer 2012, Howe Park Passive House is the probably the most airtight building in the UK, achieving 0.07 air changes per hour.
This 5 bedroom family home replaced a burnt out derelict house with a house which was truly environmentally sustainable and at the same time aesthetically pleasing. The house was built for Milton Keynes Parks Trust who have rented it to a lucky family.
It has been constructed from and clad with sustainable timber, The exterior cladding is Kebony. It has high levels of insulation, high performance triple glazing, exceptional attention to detail and minimal cold bridging. In addition, low VOC paints have been used on the interior to provide a healthy and comfortable home and the building orientation and form have been maximised for solar gain. Innovative details have been used throughout including the foundation detail where the timber sole plate has been eliminated.
Ventilation is provided using mechanical ventilation with heat recovery ensuring fresh air to the house, with minimal heat lost, or the windows can be opened if wished. The minimal amount of heat needed is estimated to be below £75 per annum using direct electric heating which is offset by electricity produced from Photovoltaic panels (PV) on the roof taking advantage of the feed in tariff and making the house have almost zero fuel bills!
The design also incorporated the following features:
PV panels to offset electricity demand for the lighting and ventilation system.
Water butt collects rainwater and overflow drains to pond in wood.
Materials used for the house where possible have been selected for their environmental credentials such as sustainably sourced timber for the timber frame and cladding.
VOC free natural paints & 50% recycled paint to feature wall.
Specialist ecological advice was sort to ensure that existing wildlife, fauna and flora was protected and encouraged, the neighboring orchard and meadow are to be revitalized. The kerbs and road gullies to make it safer for newts to cross the road.
Reduction in car use encouraged by the provision of a secure cycle store and home office to allow residents to work from home.
URL
http://www.ecodesignconsultants.co.uk
© 2014 Houzz Inc.
Houzz® The new way to design your home™