Kristen Schraven
Kitchen & Bath Designers
Chocolate Factory traditional-kitchen
 

Chocolate Factory

Not Your Average Factory Kitchen

This kitchen remodel project was for a charming condominium unit in a renovated factory building owned by a retired couple with experience in kitchen renovations. The owners loved the ample amount of natural light that poured in from the large windows in the living room and bedrooms. However, the kitchen, located in the interior section of the unit, was closed off from the rest of the space by a narrow doorway and only a small pass through.

The couple wanted to transform the small, outdated kitchen into a room that better flowed with the rest of the unit and, more importantly, to do so in a way so the room did not feel like your “typical” kitchen. The project’s main objectives were to open the kitchen to the rest of the living space, utilize smart storage solutions, maintain open countertop space, and use integrated full size appliances so the kitchen presented more like built in cabinetry.

We started by removing a portion of the walls to open the space to the living room. The locations of the sink and dishwasher were swapped so the sink would reside in the section with the half wall, overlooking the rest of the unit. Paneled appliances, a sleek hood and hiding the microwave inside a cabinet offered the aesthetic appeal we were hoping to achieve when one views the kitchen from the rest of the space.

Maple cabinets painted Tuscan Olive were selected to compliment the colors flowing throughout the unit. In order to tailor the kitchen for the tall clients, the height of the base cabinets were raised and tall wall cabinets were utilized to bring the cabinets to the ceiling, affording more storage options. A base lazy Susan with wood pans, a blind corner with half rounds and a slim base pullout helped to maximize the storage in the base cabinets. Kashmir White granite and a clear glass tile backsplash were selected to maintain a lighter color against the painted tones. To finish the look, subway 3x6 subway tile was used, mimicking the exposed brick walls in other parts of the unit.

The result is a kitchen that is now an open and inviting extension of the rest of the unit.



URL
http://www.aperfectkitchen.com

What Houzzers are commenting on:

cmolk added this to cmolk's ideas
January 28, 2013
oils, etc next to stove top
ggobook1 added this to ggobook1's ideas
August 29, 2012
I want this!
cshoemake added this to cshoemake's ideas
May 22, 2012
good storage
stodd89 added this to stodd89's ideas
March 26, 2012
storage
kampwa23 added this to kampwa23's ideas
February 9, 2012
pull out drawer
Jenna MC added this to jenna_mc's ideas
January 16, 2012
oils in drawer next to stove
© 2014 Houzz Inc.
Houzz® The new way to design your home™