Beverly Skyline
 

Beverly Skyline

Our concept revolved around the notions of recycling a building, reusing natural and manmade resources and reclaiming the ancient ideal that buildings can and should be sacred places, especially the home.

The project began as a modest remodel, but turned into a full master-planning for the site; including complete interior and exterior recycle, an addition to an existing 1970’s home, as well as re-organization of the garden. As the original house was poorly sited, a large motivation of the design was to reconnect the house with its site by utilizing the steep topography to capture the expansive views.

One goal was to integrate the architecture with the native garden and creek at the bottom of the property. To fully enjoy the reclaimed views, the house is wrapped by exterior decks with glass railings. The inspiration is kiyomizu temple in kyoto, japan, (founded 7th century a.d.) which sits above the landscape and provides panoramic views of the city.

In the spirit of reclaiming value, recycled materials are employed at every possible opportunity. The front facade of the house is comprised of recycled glass blocks, which were provided by the owner as a condition of the commission. the originally monolithic nature of the house is further dematerialized through the use of slats installed as rain screens. This wall assembly seems to dissolve the facade of the house, particularly at corner conditions.

The project also makes extensive use of harvested rainwater stored in pools and reservoirs to re-connect the house with its site. The water system lends a sense of drama to the intervention. a series of cascading ponds serve as part of the rain water collection system on the utilitarian level. On the aesthetic level it provides a peaceful transition between the landscape and the architecture.

The selection of plants in the garden are primarily plants native to the central texas region. This minimizes the usage of water, and follows principles of xeriscaping. The garden is planned around existing mature trees and shrubs with various ground covers and perennials. The intention was to preserve the characteristic of the site as much as possible and retain the essence of a landscape native to the edwards plateau in the hill country.

Beverly Skyline Residence
Austin Texas, USA

2006 Best Plot in the World Finalist,
Vienna, Austria

2009 Good Green Building Award
Chicago Athenaeum & The European Center for Art Architecture & Design

Bercy Chen Studio LP

www.bcarc.com

www.facebook.com/pages/Austin/Bercy-Chen -Studio/350315618...

What Houzzers are commenting on:

Robyn Williams Heeks added this to objects
June 14, 2014
Vases and indirect light
philipandjordan added this to philipandjordan's ideas
February 12, 2013
another type of glass block to consider
© 2014 Houzz Inc.
Houzz® The new way to design your home™