FINNE Architects
Architects & Designers
Ipswich House Construction Photos modern-exterior
 

Ipswich House Construction Photos

A new modern farmhouse has been created in Ipswich, Massachusetts, approximately 30 miles north of Boston. The new house overlooks a rolling landscape of wetlands and marshes, close to Crane Beach in Ipswich. The heart of the house is a freestanding living pavilion, with a soaring roof and an elevated stone terrace. The terrace provides views in all directions to the gentle, coastal landscape.

A cluster of smaller building pieces form the house, similar to farm compounds. The entry is marked by a 3-story tower, consisting of a pair of study spaces on the first two levels, and then a completely glazed viewing space on the top level. The entry itself is a glass space that separates the living pavilion from the bedroom wing. The living pavilion has a beautifully crafted wood roof structure, with exposed Douglas Fir beams and continuous high clerestory windows, which provide abundant natural light and ventilation. The living pavilion has primarily glass walls., with a continuous, elevated stone terrace outside. The roof forms a broad, 6-ft. overhang to provide outdoor space sheltered from sun and rain.

In addition to the viewing tower and the living pavilion, there are two more building pieces. First, the bedroom wing is a simple, 2-story linear volume, with the master bedroom at the view end. Below the master bedroom is a classic New England screened porch, with views in all directions. Second, the existing barn was retained and renovated to become an integral part of the new modern farmhouse compound.

Exterior and interior finishes are straightforward and simple. Exterior siding is either white cedar shingles or white cedar tongue-and-groove siding. Other exterior materials include metal roofing and stone terraces. Interior finishes consist of custom cherry cabinets, Vermont slate counters, quartersawn oak floors, and exposed Douglas fir framing in the living pavilion. The main stair has laser-cut steel railings, with a pattern evocative of the surrounding meadow grasses.

The house was designed to be highly energy-efficient and sustainable. Upon completion, the house was awarded the highest rating (5-Star +) by the Energy Star program. A combination of “active” and “passive” energy conservation strategies have been employed.

On the active side, a series of deep, drilled wells provide a groundsource geothermal heat exchange, reducing energy consumption for heating and cooling. Recently, a 13-kW solar power system with 40 photovoltaic panels has been installed. The solar system will meet over 30% of the electrical demand at the house. Since the back-up mechanical system is electric, the house uses no fossil fuels whatsoever. The garage is pre-wired for an electric car charging station.

In terms of passive strategies, the extensive amount of windows provides abundant natural light and reduces electric demand. Deep roof overhangs and built-in shades are used to reduce heat gain in summer months. During the winter, the lower sun angle is able to penetrate into living spaces and passively warm the concrete subfloor. Radiant floors provide constant heat with thermal mass in the floors. Exterior walls and roofs are insulated 30-40% greater than code requirements. Low VOC paints and stains have been used throughout the house. The high level of craft evident in the house reflects another key principle of sustainable design: build it well and make it last for many years!
URL
http://www.FINNE.com

What Houzzers are commenting on:

jprather added this to Contemporary Cabins - JP
January 29, 2014
open space, windows, mix of products wood/stone/rock
Shannan Zink added this to hollynhunter's ideas
January 26, 2014
windows
Peggy Szczukowski added this to Ipswich
December 27, 2013
overlooking marsh and wetlands
Quantum Windows & Doors, Inc. added this to FINNE Architects - Ipswich House
October 22, 2013
Quantum Lift & Slide Doors and Hinged Doors
© 2014 Houzz Inc.
Houzz® The new way to design your home™