KUBE architecture
Architects & Designers
Arlington Residence contemporary-staircase
 

Arlington Residence

Complete interior renovation of a 1980s split level house in the Virginia suburbs. Main level includes reading room, dining, kitchen, living and master bedroom suite. New front elevation at entry, new rear deck and complete re-cladding of the house. Interior: The prototypical layout of the split level home tends to separate the entrance, and any other associated space, from the rest of the living spaces one half level up. In this home the lower level "living" room off the entry was physically isolated from the dining, kitchen and family rooms above, and was only connected visually by a railing at dining room level. The owner desired a stronger integration of the lower and upper levels, in addition to an open flow between the major spaces on the upper level where they spend most of their time. ExteriorThe exterior entry of the house was a fragmented composition of disparate elements. The rear of the home was blocked off from views due to small windows, and had a difficult to use multi leveled deck. The owners requested an updated treatment of the entry, a more uniform exterior cladding, and an integration between the interior and exterior spaces. SOLUTIONS The overriding strategy was to create a spatial sequence allowing a seamless flow from the front of the house through the living spaces and to the exterior, in addition to unifying the upper and lower spaces. This was accomplished by creating a "reading room" at the entry level that responds to the front garden with a series of interior contours that are both steps as well as seating zones, while the orthogonal layout of the main level and deck reflects the pragmatic daily activities of cooking, eating and relaxing. The stairs between levels were moved so that the visitor could enter the new reading room, experiencing it as a place, before moving up to the main level. The upper level dining room floor was "pushed" out into the reading room space, thus creating a balcony over and into the space below. At the entry, the second floor landing was opened up to create a double height space, with enlarged windows. The rear wall of the house was opened up with continuous glass windows and doors to maximize the views and light. A new simplified single level deck replaced the old one.
URL
http://KUBE-arch.com

What Houzzers are commenting on:

Angela F added this to Final Stairs
January 13, 2014
interesting contrast
travismcgriff added this to Laundry Room
July 3, 2013
Hardwood
nadeemghani added this to nadeemghani's ideas
May 26, 2013
light flooring
polyk added this to polyk's ideas
March 13, 2013
SUPER!
dgervaisf added this to dgervaisf's ideas
March 11, 2013
railings
varockwell added this to varockwell's ideas
March 10, 2013
Transition
atothek added this to Adam - Stairs
February 8, 2013
nice contrast
davidjm added this to davidjm's ideas
November 2, 2012
top of stairs
estatesales added this to estatesales's ideas
July 29, 2012
Stairs and Flooring of Split Level
liveoriginal added this to liveoriginal's ideas
May 1, 2012
staircase
dunhill added this to dunhill's ideas
March 6, 2012
do this offset on the posts
rosste added this to escalier
February 27, 2012
Détail escalier acier
© 2014 Houzz Inc.
Houzz® The new way to design your home™