A Home in the Basement Adds Space for Family in Ashburn, Virginia contemporary-kitchen
 

A Home in the Basement Adds Space for Family in Ashburn, Virginia

2012 NARI Capital CotY, Merit Award Winner, Residential Basement Interior

Newer home in suburb of Ashburn, VA was a home to this military couple. With their growing family and their daughter moving back, they wanted more space. The basement was delivered unfinished from the original builder. The owners could not come up with a desirable floor plan for the space due to stairway that builder put in place and locations of Furnace and hot water heater.

After our design staff consulted this couple, we put in a plan in place that they never imagined it to be possible and even affordable.

The moved the hot water heater and relocated a stack of return duct to allow more floor space. Then we have redesigned couple of headers to make room for stairway to be redirected. Now the new stairway comes directly from upper level family room and got an open glass door to allow light down the stair path. Just to the left of the stairs we have square off an area for Mechanical and storage room. This confined all ducts, hot water heater and furnace to be in their dedicated area as well as offer storage shelving for additional seasonal packages.

The primary goal was to have a home office, full bathroom, guest bedroom and a large entertaining area for their large Texan relatives to visit.

We have removed couple of bearing walls by the way of recess structural beams and decorative columns to make the entertaining area as large as to can be. Now we has an 35’x35’ area covered in Exotic Tigerwood and decorated with paneled walls, multi layer crown molding, chair rail, shadow boxing and columns .

Just as you come down the steps we have dark cherry built ins to show off her prized possessions, to the right of it double French doors lead us to their home office/library.

We have more built-ins along the wide hallway leading into entertaining area. A full bath with double entry to main area and adjacent bedroom furnished with full large walk in shower covered with porcelain decorative tiles and furniture style vanity.

We have excavated and created an e-grass window to allow a Bedroom in the left of this basement.

A large bar was implemented on the far walls of this basement filled in with cherry custom cabinetry, exotic stone top, tile floors and decorative pendent lights was a place to watch football games and hang out.

Focal point of this basement was placement of a new gas fireplace embedded in ledge stone and a large LED TV just above it. This assembly was placed across a sectional piece of furniture and was popping out as you enter the room.

By carefully selecting the wood tones of built ins and bar cabinetry complimenting the Exotic wood floors and stone top this place was now the home to our their family events.
URL
http://www.michael-nash.com
© 2014 Houzz Inc.
Houzz® The new way to design your home™