Dream Kitchens
Kitchen & Bath Remodelers
Kitchen Remodel Wilton NH transitional-kitchen
 

Kitchen Remodel Wilton NH

The kitchen in this contemporary style home seemed to be an afterthought. While the rest of the house is open and expansive, the kitchen was small and detached, especially for a couple who loves to entertain. The very large and adjacent dining room seemed a more likely location for a kitchen, but they resisted the thought of swapping the two spaces. So their designer created a layout that allowed for a second – and larger – opening to the dining room and the expansive, light-filled living space beyond.

A peninsula attaches to the wall that remained between the two openings. There the sink is located so that during food preparation or cleanup there is a view through the windows and the opportunity to socialize with people gathered at the countertop. The seating area is curved to encourage people to gather and chat. The granite countertop choice was a case of love at first sight for this homeowner since it brought his favorite shade of blue into the kitchen.

The cooking center is spread out along the wall at the back of the house. There the eye-catching stainless steel hood creates a focal point above the sleek, low-profile cooktop. Glass tile pulls color from the countertops onto the wall where it glimmers in the light. One oven combined with a microwave/convection oven meet their cooking needs and the stainless steel adds brightness to the room.

The stainless steel refrigerator is just a few steps away from the work center and the seating area and is easily accessible from other parts of the house. The original kitchen featured only one small window in addition to the sliding glass doors. Since it was almost new and the house had been resided, a second window was joined to the first, and cabinetry beneath them anchors them in the space. A tall pantry cabinet completes the kitchen, providing high quality storage and visual balance in this redesign.

Sleek cherry cabinets give this kitchen a decidedly contemporary style. They were stained just enough to add warmth and color and are enhanced with oversized stainless steel pulls.

From this redesigned space you can see into the main house and see out through the many windows there. When combined with a new layout that provides better traffic flow, there’s a new feeling of spaciousness to the kitchen. It’s no longer an afterthought. It’s an integral part of this home’s living space, enhancing the home and the lifestyle of its owners.

Photography By Scott Sherman
URL
http://www.adreamkitchen.com

What Houzzers are commenting on:

klundstedt added this to Kitchen Ideas
March 18, 2014
vertical handles, wood grain and color
Grace Reed added this to MY KITCHEN
February 10, 2014
Stain
© 2015 Houzz Inc. Houzz® The new way to design your home™