Inverness / La Canada Contemporary

NURTURE AND NATURE
Situated amidst the San Rafael Hills with views of the San Gabriel Mountains, this ranch house is a nature lover's dream. With some architectural nurturing, the new structure now incorporates the gift of nature.

LOCATION, LOCATION, LOCATION
The primary objective of this remodel was to take full advantage of the spectacular surrounding mountain views. The relocation of the garage, which previously occupied the location that afforded the best views, was the first and most important step in this project. This alone accomplished several important goals. It enabled the design of the house to incorporate the mountain views, and allowed for the building's expansion by reducing the space necessary for the driveway and apron. It also established a stronger connection with the pool and sports court. The new location of the structure provided an object of interest in the foreground when viewed from the kitchen and study, and allowed for the creation of a rumpus room below the garage.

BASKING IN THE GLOW
In order to forge a stronger connection with the surrounding environment, additional light was brought into the house by creating skylights in several strategic locations. The head heights of exterior windows and doors in the public areas were raised, reducing shadows from overhangs.

SKY'S THE LIMIT
The "blade" - the redwood-clad portion of the addition - pays homage to the jutting mountaintops in the distance, and plays off the angular interface of the two existing wings of the house. As you approach, your eye catches the line of the blade as it reaches toward the sky, extending the angle created by the home's pre-existing ridgelines.

BRINGING THE OUTSIDE IN
The kitchen, relocated to serve as the nerve center of the house, connects several important facets of the home while inviting in exterior elements, including a beautiful oak grove. The kitchen radiates out to exterior terraces, the sports court and pool area, and the computer/homework center. These overlook the auto court, dining room and family room, yielding spectacular mountain views through over-sized glass doors.

The new master suite directly above the kitchen provides panoramic views of the mountains to the north and the oak grove to the south. It features a "lily pad" deck atop the family room, and an 11-foot high "tower of shower", that captures the early morning rays in its upper quadrant. A rainbow of plexiglass panels in several master suite internal windows adds dimension to the bath and hallway and becomes a prism of ever-changing color, providing another connection between internal function and external natural forces.
Inverness / La Canada Contemporary
Ideabooks0
Questions0
As you approach, your eye catches the line of the "blade" as it reaches toward the sky, extending the angle created by the home's pre-existing ridgelines.
Inverness / La Canada Contemporary
Ideabooks0
Questions0
Situated amidst the San Rafael Hills with views of the San Gabriel Mountains, this ranch house is a nature lover's dream.
Inverness / La Canada Contemporary
Ideabooks4
Questions0
La Canada Contemporary
“i like how they put this wall facade with lights under its ceiling to give it some depth to the hous” — aycdesign
Inverness / La Canada Contemporary
Ideabooks1
Questions0
A rainbow of plexiglass panels adds dimension to the hallway and becomes a prism of ever-changing color.
“Love the plexiglass color” — apsyd
Inverness / La Canada Contemporary
Ideabooks7
Questions0
The head heights of exterior windows and doors in the public areas were raised, reducing shadows from overhangs.
“aluminum windows” — karenforer
Inverness / La Canada Contemporary
Ideabooks0
Questions0
View from second story.
Inverness / La Canada Contemporary
Ideabooks4
Questions1
Lily pad deck with spectacular panoramic views of the surrounding mountains.
“Chair” — skyoumans
Inverness / La Canada Contemporary
Ideabooks2
Questions0
Redwood-clad portion of the addition - the "blade".
Inverness / La Canada Contemporary
Ideabooks1
Questions0
With some architectural nurturing, the new structure now incorporates the gift of nature.
“wood doors aluminum windows” — karenforer
Inverness / La Canada Contemporary
Ideabooks10
Questions0
The "blade" - the redwood-clad portion of the addition - pays homage to the jutting mountaintops in the distance, and plays off the angular interface of the two existing wings of the house.
“Planter 1” — sahunt85
Inverness / La Canada Contemporary
Ideabooks3
Questions0
The kitchen, relocated to serve as the nerve center of the house, connects several important facets of the home while inviting in exterior elements.
“Backsplash” — deshmumo
Inverness / La Canada Contemporary
Ideabooks0
Questions0
A rainbow of plexiglass panels becomes a prism of ever-changing color, providing another connection between internal function and external natural forces.
Inverness / La Canada Contemporary
Ideabooks1
Questions0
La Canada Contemporary / After - Lower
Inverness / La Canada Contemporary
Ideabooks2
Questions0
La Canada Contemporary / After - Upper
Inverness / La Canada Contemporary
Ideabooks2
Questions0
La Canada Contemporary / Before - Lower
Inverness / La Canada Contemporary
Ideabooks0
Questions0
La Canada Contemporary / before
Inverness / La Canada Contemporary
Ideabooks0
Questions0
La Canada Contemporary / before
© 2015 Houzz Inc. Houzz® The new way to design your home™