Antique Cape, Norwich VT

This classic antique cape, situated between Town and Country in Norwich, Vermont presented us with some wonderful design challenges. The existing building needed to be renovated, the Ell needed to be selectively reconfigured and rebuilt, and we needed to add a one-bay garage, support spaces (mudroom, laundry/pantry, office, powder room), a porch, and an art studio. The size of the original building is very small, so everything we did needed to respect that scale, especially as seen from the road. Primary goals for our client, and avid collector and gardener, were to 1) dramatically improve the indoor-outdoor relationships in the house; 2) use every conceivable nook & cranny as creatively as possible for storage; 3) create a landscape setting for the house that allows her to have outdoor living rooms for the summer months, while creating privacy from a busy adjacent road; 4) incorporate her wonderful collection of antique tiles, lighting, hardware and books into the design of the house; and 5) create a classic, sunlit, eat-in farmhouse kitchen to be the center of the house. This project was a true collaboration between client, architect and builder from start to finish - a rich and wonderful experience for us all.
This home is the cover story in the April 2013 issue of This Old House Magazine!
© 2014 Houzz Inc. Houzz® The new way to design your home™