Annapolis Historic Residence

The project program required an extensive combination of interior and exterior restoration, renovation, remodeling, and additions. Specifically, the owners wished to add a conservatory breakfast room with views of the garden; a mud-entry-room with new access to the basement; an updated kitchen; new bathrooms, and renovated gardens. The existing interior had been modified over the years to resemble a dark, anonymous boarding house and required opening up for better spatial flow and natural light.

The design approach to the new exterior was to create a strong generic relationship to the Victorian architecture of the house. The rear and sides of the existing house were architecturally utilitarian with a simple two-story kitchen wing extending from the 19th century portion and bisecting the rear yard. This condition was exploited as a device to segregate the formal side yard gardens from the utilitarian garage and parking area. This concept was architecturally reinforced in the expression of the two additions.

The conservatory was designed as a more flamboyant Victorian garden pavilion with the upper octagonal roof completely detached from the house. Sitting almost entirely in the garden and composed of mostly glass, this room contributes the most open and light-filled space to the house. The mudroom addition is architecturally downplayed and reflects the more straightforward, boxy and utilitarian parapeted roof forms of the house in deference to the more whimsical garage, which was designed as an arrival focal point. Overall, the completed project represents an adaptation of historic architecture, acknowledging its roots while accommodating the aesthetic and functional expectations of contemporary lifestyles.
© 2014 Houzz Inc.
Houzz® The new way to design your home™