Hollywood Hills Residence

This 2,000 sq.f. residence has views over Hollywood and out to the Pacific Ocean. Through relatively simple interventions, we were able to effect a complete transformation of the existing house. By removing only four interior walls at the ground floor, relocating a stair, and adding 2 rooms stacked on top of each other; we extended the interiors and created an open living space. Additionally, natural light and views were enhanced to maximize the apparent volume of space, blurring the relationship between interior and exterior and connecting the front and rear yards. The intervention of two over-sized window boxes which are large enough to stand in, create a new front façade, while providing a dramatic extension of the master bedroom suite and views to the City and ocean beyond. The window boxes cantilever to above a front courtyard behind an existing garden wall and create an overhang for the new entry. A stair is added that ascends a half-flight through the raised library to a landing connected to the backyard, and then switches back to arrive at an upper, sky-lit landing at the bedrooms above. The stair becomes a new central element connecting the stepped spatial volumes of the residence to the site, while simultaneously acting as an internal vertical courtyard that brings natural light and ventilation into the open center of the house. The vertical movement of the residence culminates at the roof via a submarine-like ladder through a skylight to provide the owner with a secret rooftop deck that affords views of Hollywood and the Pacific Ocean beyond. An elegant palette of minimal, black and white materials serves to enhance the illusion of open and expansive space. The library is a room within a room, and this effect is enhanced by a material inversion; the living room has ebony, fired oak floors and a white ceiling, while the elevated library has a white epoxy resin floor with an ebony oak ceiling. The contrasting palette creates an interlocking condition which yields an apparent expansion of the space.

Photo Credit: Benny Chan, Fotoworks
GRIFFIN ENRIGHT ARCHITECTS: Hollywood Hills Residence
Ideabooks1,107
Questions1
Two over-sized window boxes which are large enough to stand in, create a new front façade, while providing a dramatic extension of the master bedroom suite and views to the City and ocean beyond. The intentionally asymmetric window boxes are clad with white concrete board to enhance their abstract presence as they provide a diversion by camouflaging the existing residence.
“Clean crisp lines tons of light” — space doctor
GRIFFIN ENRIGHT ARCHITECTS: Hollywood Hills Residence
Ideabooks3,467
Questions4
Two over-scaled window boxes cantilever over a private outdoor courtyard.
GRIFFIN ENRIGHT ARCHITECTS: Hollywood Hills Residence
Ideabooks9,067
Questions12
By moving four walls and replacing them with a column and four beams a new open living area was created.
“framing, step up, floating steps” — MJ
GRIFFIN ENRIGHT ARCHITECTS: Hollywood Hills Residence
Ideabooks2,263
Questions1
Hidden pocket doors create an open connection to a private outdoor terrace.
“The open plan and white walls” — Grainne Gough
GRIFFIN ENRIGHT ARCHITECTS: Hollywood Hills Residence
Ideabooks19,734
Questions11
The library is a room within a room -- an effect that is enhanced by a material inversion; the living room has ebony, fired oak floors and a white ceiling, while the stepped up library has a white epoxy resin floor with an ebony oak ceiling.
“a few steps to separate rooms” — cmwdream
GRIFFIN ENRIGHT ARCHITECTS: Hollywood Hills Residence
Ideabooks1,543
Questions3
the library is stepped up into the hillside and becomes a room within a room
“Windows above the shelves” — Arvind Sardar
GRIFFIN ENRIGHT ARCHITECTS: Hollywood Hills Residence
Ideabooks9,316
Questions6
The wood stair appears to be emerging from the library shelving.
“architecture air light inside outside” — alisonwhatdid
GRIFFIN ENRIGHT ARCHITECTS: Hollywood Hills Residence
Ideabooks450
Questions0
The stair becomes interior vertical courtyard space and a landing contains a submarine ladder to the rooftop garden.
“top of the previous stairwell” — johnbrooker
GRIFFIN ENRIGHT ARCHITECTS: Hollywood Hills Residence
Ideabooks2,801
Questions7
The open kitchen has a furniture-like feel.
“Light, vertical grain wood cabinets.” — Valerie Tate
GRIFFIN ENRIGHT ARCHITECTS: Hollywood Hills Residence
Ideabooks4,094
Questions4
A Philippe Starck tub occupies an over-scaled window box above the entry.
“Glass” — avrildv
GRIFFIN ENRIGHT ARCHITECTS: Hollywood Hills Residence
Ideabooks5,774
Questions7
The master bedroom has a commanding view over hollywood and an open bath expands the feeling of the space.
“half frosted window” — heldridge
GRIFFIN ENRIGHT ARCHITECTS: Hollywood Hills Residence
Ideabooks7,103
Questions9
View for the master bedroom to the open bath.
“monochrome bath - good for small space” — txpam
GRIFFIN ENRIGHT ARCHITECTS: Hollywood Hills Residence
Ideabooks1,984
Questions4
From the midway landing a view to the private courtyard is afforded.
“Viewpoint” — Grainne Gough
GRIFFIN ENRIGHT ARCHITECTS: Hollywood Hills Residence
Ideabooks636
Questions1
this powder room has a custom fabricated concrete sink with a built-in hand towel slot
“pia 3” — luisouza
GRIFFIN ENRIGHT ARCHITECTS: Hollywood Hills Residence
Ideabooks260
Questions0
view trough the house from the rear yard
“Corner windowa” — Grainne Gough
© 2014 Houzz Inc.
Houzz® The new way to design your home™