Mandeville Canyon Residence

The site for this project is located on a cul-de-sac that creates a tapered lot and a small curved front yard lot line, while the rear yard of the site opens to the canyon and city views. Two distinct conditions emerge from the design; from the rear yard the house is seen as a series of horizontal volumes that merge with the terrain of the landscape, while the presence at the entrance of the house is distinctly more urban and vertical. This dichotomy between the front and back areas of the property is emphasized by the articulation of two vertical walls that fold into roof surfaces to create a backdrop that anchors the horizontal qualities of the terrain.

The two shell-like walls shift in plan to differentiate a formal entry and construct the views of the canyon beyond. This volumetric fissure creates a two-story entry which contains the stair to the second floor bedrooms. From the stair hall, a large opening at the ground level leads to the living area and reveals the expansive vista over-looking the city beyond. The open living, dining, and kitchen areas are surrounded by moveable glass doors that telescope open to the elongated porch. The exterior deck and landscape merge with the topography, creating a lap pool along the site ledge and a stair down to the landscape below. The shift in the volumes of the first and second floor creates coverage for the perimeter deck, providing the sense of enclosure in the exterior space that connects to the terrain of the site. The second floor is bisected by an open court that separates the master bedroom from the children’s bedrooms while joining a second floor deck that wraps both volumes. Cantilevering at the corner of the house, the master bedroom views are maximized both up the canyon and towards the city vista.


Photo Credit: Tim Street Porter
GRIFFIN ENRIGHT ARCHITECTS: Mandeville Canyon Residence
Ideabooks8,800
Questions5
View over the pool to the backyard, outdoor living room and porch above.
“Alberca jose luis Anaya” — hymmsa
GRIFFIN ENRIGHT ARCHITECTS: Mandeville Canyon Residence
Ideabooks11,774
Questions10
The living room is connected to the outdoors by telescoping doors that fold into deep pockets.
“Dark floor, dark windows” — Radina Shkutova
GRIFFIN ENRIGHT ARCHITECTS: Mandeville Canyon Residence
Ideabooks7,593
Questions8
The open kitchen has a stainless steel counter and ebony cabinets.
“backsplash, stools, appliances” — scsc2000
GRIFFIN ENRIGHT ARCHITECTS: Mandeville Canyon Residence
Ideabooks6,870
Questions7
The kitchen is highlighted by a blue glass back splash.
“stainless steel” — wilna
GRIFFIN ENRIGHT ARCHITECTS: Mandeville Canyon Residence
Ideabooks20,215
Questions9
Large telescoping doors disappear to connect the living room to the terrain beyond creating an open corner.
“Find the Right Glass Door for Your Patio http://www.houzz.com/ideabooks/14981260/list/find-the-right” — craighen
GRIFFIN ENRIGHT ARCHITECTS: Mandeville Canyon Residence
Ideabooks16,683
Questions6
An outdoor living room is created by the overhang of the floor above.
“This is lush” — Chyvonne Rinaldi
GRIFFIN ENRIGHT ARCHITECTS: Mandeville Canyon Residence
Ideabooks1,240
Questions3
The cantilevered stair in the entryway rises to the top of the wine room and return to a balcony above.
“Stairs and foyer” — johnhritz
GRIFFIN ENRIGHT ARCHITECTS: Mandeville Canyon Residence
Ideabooks1,516
Questions2
The stair in the entryway reveals the views beyond at the landing.
“Window with plant” — fazanah
GRIFFIN ENRIGHT ARCHITECTS: Mandeville Canyon Residence
Ideabooks9,907
Questions4
The bedroom views are enhanced by large glazed elements and a disappearing corner.
“Our rail will look like this, very thin... Able to see thro” — marysia11
GRIFFIN ENRIGHT ARCHITECTS: Mandeville Canyon Residence
Ideabooks140K
Questions56
Contrasting materials in the master bathroom with a view from the shower.
“Window behind tube ( auto shade). Tube. And fixtures for it” — michelletwayne
GRIFFIN ENRIGHT ARCHITECTS: Mandeville Canyon Residence
Ideabooks2,653
Questions7
Contrasting materials in the master bathroom with a sculptural relationship between the tub and the shower.
“Possible layout if we get rid of the storage” — fdjjr
GRIFFIN ENRIGHT ARCHITECTS: Mandeville Canyon Residence
Ideabooks596
Questions1
An outdoor room at the upper-level provides a view from the top of the stair and an outdoor shower.
“This railing for the patio and balcony” — futterpop
GRIFFIN ENRIGHT ARCHITECTS: Mandeville Canyon Residence
Ideabooks612
Questions1
An outdoor dining room is formed by the overhang of the deck above.
“Espaço churrasqueira semicoberto” — lelugin
GRIFFIN ENRIGHT ARCHITECTS: Mandeville Canyon Residence
Ideabooks833
Questions0
The pool reflects the volumes of the house, and relates them to the surrounding terrain.
“I like the windows and the recessed lighting outside. And the wooden elements.” — jenniferssmith
GRIFFIN ENRIGHT ARCHITECTS: Mandeville Canyon Residence
Ideabooks2,709
Questions1
A view of the horizontal volumes of the house that connect to the terrain beyond.
“Lanai and steps” — Paul Della Maggiora
GRIFFIN ENRIGHT ARCHITECTS: Mandeville Canyon Residence
Ideabooks3,984
Questions1
The front entry is cantilevered to create a portico-like arrival.
“Front foyer” — azlene
© 2014 Houzz Inc. Houzz® The new way to design your home™