Richmond Warehouse Conversion

Tri level Alterations and Additions,
Estimated Construction Cost ~$400K.
Completed 2011.
Redevelopment of 2-storey warehouse shell to 3-storey, 3 bedroom/ 3 bathroom apartment.
A fine, free-standing steel & timber staircase connects all the levels within the full-height internally-glazed atrium which also feeds natural light to the lower levels and wet areas
The top floor living level exploits panoramic city views, re-using the original large-section timber trusses,
and features a seamless link between the outdoor terrace and kitchen for entertaining.
The clients, both former builders intended to manage the construction trades and were therefore heavily involved in working through construction details.
Facade
Ideabooks1,389
Questions1
The only change to the original facade was to lower the sill of the window and create a juliet balcony. The raised roof sails above. Photo: Peter Bennetts
“Brickwork” — gibbdeb18
Ground Floor - Atrium
Ideabooks327
Questions0
Timber bulkheads allow services reticulation and translucent stair atrium walls allows natural light in to the wet areas at the ground floor. Photo: Peter Bennetts
“Grange stair” — srdele
Stair
Ideabooks934
Questions1
The stair structure was kept as thin as possible to maximise daylight penetration to the lower levels and via the glazed atrium walls. Photo: Peter Bennetts
“Stairs” — carmelradford
Stair Landing
Ideabooks71
Questions0
Natural light cascades down the stair atrium, deep into the building. The coloured glass panels create further interest. Photo: Peter Bennetts
“Vertical Cables” — mattengstrand
Master Ensuite
Ideabooks776
Questions1
Natural light cascades down the stair atrium, deep into the building. The coloured glass panels create further interest. Photo: Peter Bennetts
“Bathroom” — yvonnesegda
Dining
Ideabooks128
Questions0
With the roof 'raised', the top level enjoys fantastic city views over East Melbourne and a sun-drenched alfresco dining and cooking roof deck. Photo: Peter Bennetts.
“Cuisine d'extérieur” — Lydia Dembélé
Kitchen
Ideabooks950
Questions1
Light floods in the living level, via clerestory glazing between the reclaimed trusses. The Kitchen & Dining area connects effortlessly to the rooftop terrace. Photo: Peter Bennetts
“Extension roof” — nancyhollyabby
Living Level
Ideabooks3,226
Questions1
The top living level is completely open plan, with spaces defined by the reclaimed roof trusses - simply raised up from the original roof. Photo: Peter Bennetts
“Saw tooth roof” — wineproject
Richmond Warehouse Conversion
Ideabooks52
Questions0
Corridor from garage with laundry on right
“wood ceiling” — Jonathan Ikemura
Richmond Warehouse Conversion
Ideabooks730
Questions1
Ground level staircase
“escaleras” — Karina Seravalli
Richmond Warehouse Conversion
Ideabooks11,559
Questions7
The ensuite bathroom has natural bluestone on the walls and floor, set-off by simple white fixtures and benchtops. Natural light comes in via frosted glass from the stiar atrium to the right.
“Master bathroom” — npopat
Richmond Warehouse Conversion
Ideabooks105
Questions1
The kitchen and terrace is extended by views of the Melbourne skyline.
“Cuisine d'extérieur” — Lydia Dembélé
Richmond Warehouse Conversion
Ideabooks275
Questions1
The living room is internalised, but benefits from clerestory glazing
“Overhang rear window for the master suite conversion.” — Anwar Gany
Richmond Warehouse Conversion
Ideabooks67
Questions0
“living shelves” — artinstone2013
Richmond Warehouse Conversion
Ideabooks414
Questions3
The home office is directly off the entry and separated by an exposed track slidiing door.
“Barn doors” — kiki95823
Richmond Warehouse Conversion
Ideabooks274
Questions3
The ensuite bathroom has natural bluestone on the walls and floor, set-off by simple white fixtures and benchtops. Natural light comes in via frosted glass from the stiar atrium to the right.
“The design for ensuite” — maree280659
Richmond Warehouse Conversion
Ideabooks387
Questions2
The master bedroom is calm and secluded. The messmate timber bulkhead add interest and softens the difference between the brick and white plaster. It also conceals the A/C ductwork.
“Cool Space Bath Kitchen” — lexspace
Richmond Warehouse Conversion
Ideabooks137
Questions0
The main living level at the 2nd floor is open plan from one end to the other, extending to the view beyond.
“Nice!” — phong777
Richmond Warehouse Conversion
Ideabooks139
Questions0
The open plan kitchen has the dining table at the centre, and seamlessly extends to the terrace beyond.
“Beams” — medland11
Richmond Warehouse Conversion
Ideabooks89
Questions0
The stair landing at level 1. The colour-backed glass with strong colour adds interest and fun to a balanced natural material pallet.
“vertical cables” — nlindsey
Richmond Warehouse Conversion
Ideabooks316
Questions0
The home office is directly off the entry and separated by an exposed track slidiing door.
“Black leather chair and brick wall.” — alejandro82
Richmond Warehouse Conversion
Ideabooks209
Questions0
The home office is directly off the entry and separated by an exposed track slidiing door.
“Wood and down lights, noice!” — laractucker
Richmond Warehouse Conversion
Ideabooks61
Questions0
The kitchen bench extends directly outside.
“satin/matte finish on cupboards” — 24bruwer
Richmond Warehouse Conversion
Ideabooks27
Questions0
The staircase was designed to let as much natural light as possible down to the lower levels.
“Cables connect to guardrail” — mattengstrand
Richmond Warehouse Conversion
Ideabooks124
Questions0
The kitchen bend extending ourside.
“Wood” — ajstevens
Richmond Warehouse Conversion
Ideabooks223
Questions1
The kitchen/dining room at the upper level.
“Cuisine d'extérieur” — Lydia Dembélé
© 2014 Houzz Inc.
Houzz® The new way to design your home™