Award Winning Residential Design New York Metro Area

Winner of an American Institute of Architects Gold Medal in the Residential Feature Element category. The jury hailed the stair case for its elegance and impressive transformation of an existing space. The house was a traditional Foursquare. The heavy Mission-style roof parapet, oppressive dark porch and interior trim along with an unfortunate addition did not foster a cheerful lifestyle. Upon entry, the immediate focus of the Entry Hall was an enclosed staircase which arrested the flow and energy of the home. As you circulated through the rooms of the house it was apparent that there were numerous dead ends. The previous addition did not compliment the house, in function, scale or massing.

The homeowners purchased the house despite its architectural shortcomings because of its location within the Historic District, its proximity to the town, and commuter train, and the potential to breathe new life into this house.
As a corner lot, there were concerns for privacy by the client. Clawson Architects coordinated with the Landscape Architect and Client to create sceneographic views to and from the house while enhancing the privacy of the occupants. Terracing the property, by filling in the grade, leveled the site around the house and maximized the connection of the house to the site.
Based on their knowledge and passion of historical period homes, the client selected Clawson Architects to re-envision the house using historical precedence from surrounding houses in the area and their expert knowledge of period detailing. The exterior and interior, as well as the landscaping of this 100-plus year old house were alterated and renovated, and a small addition was made, to update the house to modern-day living standards. All of this was done to create what is the inherent beauty of Traditional Old House Living.



Clawson Architects Projects
Ideabooks23,793
Questions19
The mud room, a must-have space to keep this family of six organized, also has a gracious powder room, two large storage closets for off season coats and boots as well as a desk for all those important school papers.
“mail desk is in mudroom - makes sense” — seemag
Clawson Architects Projects
Ideabooks9,795
Questions5
Clawson Architects designed the Main Entry/Stair Hall, flooding the space with natural light on both the first and second floors while enhancing views and circulation with more thoughtful space allocations and period details.
“banister in stain” — Jennifer Gebbie
Clawson Architects Projects
Ideabooks67,585
Questions80
The Master Bathroom is quite a retreat for the owners and part of an elegant Master Suite. The spacious marble shower and beautiful soaking tub offer an escape for relaxation.
“The shower” — basultogirl
Clawson Architects Projects
Ideabooks30,569
Questions27
The Master Bed Room Suite features a custom designed fireplace with flat screen television and a balcony that offers sweeping views of the gracious landscaping.
“fireplace, tv, chair” — Lian Shalala
Award Winning Stair Hall and Entry Foyer
Ideabooks28,947
Questions17
Clawson Architects designed the Main Entry/Stair Hall, flooding the space with natural light on both the first and second floors while enhancing views and circulation with more thoughtful space allocations and period details. The AIA Gold Medal Winner, this design was not a Renovation or Restoration but a Re envisioned Design. The original before pictures can be seen on our w...More
“Ben Moore atrium white” — 1829brann
Historic Four Square Re-envisioned with the Historical Societies Blessing.
Ideabooks691
Questions1
The house was a traditional Foursquare. The heavy Mission-style roof parapet, oppressive dark porch and interior trim along with an unfortunate addition did not foster a cheerful lifestyle. Upon entry, the immediate focus of the Entry Hall was an enclosed staircase which arrested the flow and energy of the home. As you circulated through the rooms of the house it was apparent t...More
“wow” — Basavaraj Hottiholi
Historical Four Square with Large Front Porch
Ideabooks2,387
Questions5
The house was a traditional Foursquare. The heavy Mission-style roof parapet, oppressive dark porch and interior trim along with an unfortunate addition did not foster a cheerful lifestyle. Upon entry, the immediate focus of the Entry Hall was an enclosed staircase which arrested the flow and energy of the home. As you circulated through the rooms of the house it was apparent t...More
“Colors, white dormer” — kchristopherson
Front Porch
Ideabooks246
Questions1
The house was a traditional Foursquare. The heavy Mission-style roof parapet, oppressive dark porch and interior trim along with an unfortunate addition did not foster a cheerful lifestyle. Upon entry, the immediate focus of the Entry Hall was an enclosed staircase which arrested the flow and energy of the home. As you circulated through the rooms of the house it was apparent t...More
“wow” — Basavaraj Hottiholi
Front Porch
Ideabooks839
Questions2
The house was a traditional Foursquare. The heavy Mission-style roof parapet, oppressive dark porch and interior trim along with an unfortunate addition did not foster a cheerful lifestyle. Upon entry, the immediate focus of the Entry Hall was an enclosed staircase which arrested the flow and energy of the home. As you circulated through the rooms of the house it was apparent t...More
“wow” — Basavaraj Hottiholi
Award Winning Curving Stair
Ideabooks36,730
Questions21
Clawson Architects designed the Main Entry/Stair Hall, flooding the space with natural light on both the first and second floors while enhancing views and circulation with more thoughtful space allocations and period details. AIA Gold Medal Winner for Interior Architectural Element.
“Floor color” — Kate Nordmark
Eat in Kitchen with Fire Place
Ideabooks2,912
Questions4
The view from the Kitchen Island towards the Kitchen Table now offers the homeowner commanding visual access to the Entry Hall, Dining Room, and Family Room as well as the side Mud Room entrance. The new eat-in area with a custom designed fireplace was the former location of the Kitchen workspace.
“Love the cased openings.” — Lauren Meyers
Library with Window Seat
Ideabooks4,129
Questions3
Enlarging the existing opening to flood the space with more natural light while increasing storage with the design of a custom built in window seat and bookcases has made this space a lovely place to read or just hang out.
“parkett” — ninni1308
Eat in Kitchen with Farm Table
Ideabooks2,799
Questions9
The new eat-in Kitchen area offers a cozy setting in front of the fire. One can transition through a wet bar area to the Library and Study or Family Room. The new Kitchen work area was created with a small five foot addition to allow more natural light into the room, provide greater visual access to the patio and play yards on the left, and the arrival of visitors via the Mud R...More
“Header” — krysiao
White Kitchen with Custom Inset Rutt Cabinets and Zinc Hood
Ideabooks7,149
Questions18
The material selections included a seven-foot wide plank mahogany island, Calcutta gold marble countertops, custom full inset, face frame cabinets with glass doors, and a custom antiqued zinc hood.
“stove” — honeybees455
© 2014 Houzz Inc.
Houzz® The new way to design your home™