Playhouse on Broadway

In the existing 1940’s East Austin, Texas neighborhood, the owner’s site presented a worst case scenario for achieving an energy efficient layout with its long exposure to the east and west. The narrow corner lot (47’ x 147’) had a street side setback of 15’ and an interior side setback of 5’, reducing the useable width of the lot to 27’. Though the neighborhood primarily consists of single family homes and an elementary School, an automotive repair garage is located across the side street and the Capital Metropolitan’s Transit Authority headquarters is situated just one block north. Deliberately considering these site elements and incorporating them into the design were what made this project successful for the owner. While also considering the client’s needs for privacy, limited view on the corner lot, security, low maintenance, preservation of the existing mature pecan trees, affordability, energy efficiency, and an open design that could accommodate large parties, the design achieves even more than if it was a spec built design. But how?

The design minimized first the extreme Texas heat effects of the eastern and western long façade exposure by placing the minimum of window openings on the east and west facades and within the shade of the existing trees. Large overhangs on the south facades shade the majority of the windows which also allow for prevailing southeastern breezes. Clerestory windows on the south façade and a Kalwal on the west façade provide additional daylighting with minimal heat load. This design saved the owner in both HVAC future energy costs, but also in the actual HVAC units required for the home.

Sustainability was a primary issue in that it partnered with the affordable cost of the house. The previous 1940 home on the lot was “reclaimed” through the Habitat for Humanity Deconstruction and Reclamation program. The new home would be built within 1500 square feet for both the owner’s budget and the City of Austin’s pervious cover requirements.

Durable materials; selected by the architect in numerous field trips with the owner, were selected for their durability such as; fiber cement siding, 30 year composition roof shingles, 25 year warranty tankless water heater, Energy star and High Efficiency appliances, engineered LVL framing, engineered bamboo flooring, ceramic and glass mosaic tiles, MDF trim, and Icyene insulation. Fiberglass windows with Pella’s low e glazing were an affordable and yet very energy efficient and low maintenance material selection. No voc latex paint, in bold colors, provided a low cost sustainable design solution. A Kalwal on the western street side exposure provides privacy and daylighting to the dining/kitchen space with an energy efficient solution. Quality cabinetry, quartz countertops, durable plumbing and fluorescent light fixtures were incorporated to meet the client’s need for an affordable sustainable home.

Polygal was another innovative material used on the covered walkway from the garage to the home
and the exterior balcony from the master bedroom. This material provided an affordable, translucent,
colorful shading option that allows daylighting into the northern exposure windows without heat gain.

Finally the Nanawall opens up the entire back living space to the outdoor courtyard to meet the client’s need for additional space during his elaborate parties he holds throughout the year.

The incorporation of the site constraints, the owner’s needs for a home for entertaining and maintenance free energy saving sustainability demonstrated some of the exceptional architectural services that helped make this home an affordable, modern home, specifically design for a client’s needs. It was recently selected as one of the homes for the 2012 Austin’s Smarter Spaces Home Tour.
Exterior Photos
Ideabooks13
Questions0
Showcased on Austin Smarter Spaces Home Tour and Houzz! Photo Credit Aetelier Wong/Patrick Y. Wong
“Shading for pergola” — brettmash
Exterior Photos
Ideabooks9
Questions0
Showcased on Austin Smarter Spaces Home Tour and Houzz! Photo Credit Aetelier Wong/Patrick Y. Wong
“Fence” — petewendt
Exterior Photos
Ideabooks7
Questions0
Showcased on Austin Smarter Spaces Home Tour and Houzz! Photo Credit Aetelier Wong/Patrick Y. Wong
“fence” — Lori Goe
Playhouse on Broadway
Ideabooks0
Questions0
Entry, Fly bridge above to Master Bedroom
Playhouse on Broadway
Ideabooks1
Questions0
Interior View of Kalwall at Dining Room
Playhouse on Broadway
Ideabooks7
Questions0
View from Exterior through Living Spaces
Playhouse on Broadway
Ideabooks1
Questions1
Kitchen View
Playhouse on Broadway
Ideabooks4
Questions0
Kitchen View
“K” — kerinl
Playhouse on Broadway
Ideabooks1
Questions0
Plans for floors one and two
Playhouse on Broadway
Ideabooks0
Questions0
3D Model Rendering for Playhouse on Broadway;Harris Welker Architects
Exterior Photos
Ideabooks3
Questions0
Showcased on Austin Smarter Spaces Home Tour and Houzz! Photo Credit Aetelier Wong/Patrick Y. Wong
Playhouse on Broadway
Ideabooks0
Questions0
Side Elevation 3D Model Rendering
Playhouse on Broadway
Ideabooks0
Questions0
2D Elevation Rendering for Playhouse on Broadway; Harris Welker Architects
Playhouse on Broadway
Ideabooks0
Questions0
KVUE Interview with Fred Cantu and Architect Susan Welker, AIA at Playhouse on Broadway for Smarter Spaces Home Tour
© 2014 Houzz Inc. Houzz® The new way to design your home™