The site for this home is a steep slope corner lot in a prestigious neighborhood. Existing site conditions include neighbors to the west and north, a busy arterial below, and a residential street to the east. Though the existing residence was demolished, the previous daylight basement level and existing retaining walls established the datum for the new house.

The program required accommodating a family of six while serving as a platform for entertaining and displaying a growing collection of contemporary art. This dual need of accommodating family and art led to the concept of "served" and "service" zones as the organizational tool for the home's design. Zoning of functions also permit art and children to live side by side, to be enriched by each other.

The home is comprised of four distinct elements: a glass enclosed main floor living area, a wood wrapped upper bedroom level, a steel sheathed "service" volume to the rear, and a cantilevered, stucco clad office. Fundamental to the concept of the house is a linear, light filled gallery that extends the length of the house. This space separates the "served" from "service" functions on all floors, both in plan and section.

The glass enclosed living area is developed as an open, loft space. Containing traditional entry, living, dining, and family room functions, this space open to patios and gardens on three fully glazed sides. The living area appears as a "void" juxtaposed against the mass of the other volumes.

Private, bedroom areas are defined by the Alaskan Yellow Cedar clad volume above the living area. Three glass bridges, crossing through the linear gallery, give access to the five bedrooms. The bridges and upper hallway provide multiple views of art displayed in the gallery space.

The "service" volume is a two-story enclosure housing the every-day needs of the family: specifically kitchen, mud room, bathrooms, closets, stair, and laundry. Wrapped in rusting steel sheets, the solid nature of the enclosure creates the backdrop to the open nature of the public areas.

The final element, the cantilevered office serves as a sculptural counterpoint to an otherwise rational plan.
Mad Park Residence
Ideabooks27
Questions0
East Elevation and Front Entry Photographer: Ben Benschneider www.benschneiderphoto.com
“massing” — johnshirleysr
Mad Park Residence
Ideabooks11
Questions0
Sky-lit Central Gallery with Glass Floor Photographer: Ben Benschneider www.benschneiderphoto.com
Mad Park Residence
Ideabooks63
Questions0
Entry Hall Photographer: Ben Benschneider www.benschneiderphoto.com
“ste own to entry” — bdritchie1
Mad Park Residence
Ideabooks7
Questions0
Living Room Photographer: Ben Benschneider www.benschneiderphoto.com
Mad Park Residence
Ideabooks10
Questions0
Dining Room Photographer: Ben Benschneider www.benschneiderphoto.com
“Steel beams” — albertogaleano
Mad Park Residence
Ideabooks4
Questions0
Family Dining Area Photographer: Ben Benschneider www.benschneiderphoto.com
Mad Park Residence
Ideabooks33
Questions0
Upper Level Central Gallery with Skylight Overlooking Floor Below Photographer: Ben Benschneider www.benschneiderphoto.com
“Height and light” — mvanderheiden
Mad Park Residence
Ideabooks10
Questions0
Main Level Terraces and Exterior View of the House from the Southwest Photographer: Ben Benschneider www.benschneiderphoto.com
Mad Park Residence
Ideabooks10
Questions0
Main Level Terraces and Exterior View of the House from the West Photographer: Ben Benschneider www.benschneiderphoto.com
Mad Park Residence
Ideabooks7
Questions0
Exterior View of the House from the Southeast Photographer: Ben Benschneider www.benschneiderphoto.com
© 2014 Houzz Inc.
Houzz® The new way to design your home™