A renovation to an existing rancher on a sloping site, the River Hill Residence is intended to transform the traditional into the organic transitional. Based on the client’s wishes to “feel like they were walking inside a shelter in a lush garden” on a tight budget, the design concept was to create a screen, drawing the landscape up over the existing house, and extend a transparent bridge to the existing entry. The existing house is almost hidden by the by creating a floating screen for vines to grow up over in front of a court buffer, making the house feel more like a rock face, than a dwelling. The green screen cantilevers slightly over the retaining wall as the landscape slopes away towards the back of the existing home, allowing for a moment of sculptural gesture while creating a buffer from the street traffic.

A glass connector pierces the screen wall and acts as a portal (and front porch) to the existing house, which is lit underneath at its edges, creating a glow at night for a warm arrival. The approach to the house has now become a procession, as you wander up from the street through the greenery of the yard and enter through the glass portal passing the inner court to the front door.
River Hill Residence
Ideabooks67
Questions0
“Fake facade” — artedemagia
River Hill Residence
Ideabooks82
Questions2
“Green screen” — Stephen Kalhok
River Hill Residence
Ideabooks378
Questions0
“a floating screen for growing vines in front of this residence, so the surface of the house is now t” — loyd001
River Hill Residence
Ideabooks2,120
Questions3
“Hidden house” — trixycat
River Hill Residence
Ideabooks16
Questions0
“original hm” — kawiranjogu
© 2014 Houzz Inc.
Houzz® The new way to design your home™