SHOP BY DEPARTMENT
Example of a large minimalist brown two-story mixed siding exterior home design in Denver

Continental Divide - Colorado Modern Mountain Home Exterior

Modern Exterior, Denver

The owners requested that their home harmonize with the spirit of the surrounding Colorado mountain setting and enhance their outdoor recreational lifestyle - while reflecting their contemporary architectural tastes. The site was burdened with a myriad of strict design criteria enforced by the neighborhood covenants and architectural review board. Creating a distinct design challenge, the covenants included a narrow interpretation of a “mountain style” home which established predetermined roof pitches, glazing percentages and material palettes - at direct odds with the client‘s vision of a flat-roofed, glass, “contemporary” home. Our solution finds inspiration and opportunities within the site covenant’s strict definitions. It promotes and celebrates the client’s outdoor lifestyle and resolves the definition of a contemporary “mountain style” home by reducing the architecture to its most basic vernacular forms and relying upon local materials. The home utilizes a simple base, middle and top that echoes the surrounding mountains and vegetation. The massing takes its cues from the prevalent lodgepole pine trees that grow at the mountain’s high altitudes. These pine trees have a distinct growth pattern, highlighted by a single vertical trunk and a peaked, densely foliated growth zone above a sparse base. This growth pattern is referenced by placing the wood-clad body of the home at the second story above an open base composed of wood posts and glass. A simple peaked roof rests lightly atop the home - visually floating above a triangular glass transom. The home itself is neatly inserted amongst an existing grove of lodgepole pines and oriented to take advantage of panoramic views of the adjacent meadow and Continental Divide beyond. The main functions of the house are arranged into public and private areas and this division is made apparent on the home’s exterior. Two large roof forms, clad in pre-patinated zinc, are separated by a sheltering central deck - which signals the main entry to the home. At this connection, the roof deck is opened to allow a cluster of aspen trees to grow – further reinforcing nature as an integral part of arrival. Outdoor living spaces are provided on all levels of the house and are positioned to take advantage of sunrise and sunset moments. The distinction between interior and exterior space is blurred via the use of large expanses of glass. The dry stacked stone base and natural cedar cladding both reappear within the home’s interior spaces. This home offers a unique solution to the client’s requests while satisfying the design requirements of the neighborhood covenants. The house provides a variety of indoor and outdoor living spaces that can be utilized in all seasons. Most importantly, the house takes its cues directly from its natural surroundings and local building traditions to become a prototype solution for the “modern mountain house”. Overview Ranch Creek Ranch Winter Park, Colorado Completion Date October, 2007 Services Architecture, Interior Design, Landscape Architecture
Example of a large minimalist brown two-story mixed siding exterior home design in Denver - Houzz
Questions About This Photo