0
Your shopping cart is empty.
Inspiration for a transitional terra-cotta floor mudroom remodel in Portland Maine with white walls

Ipswich HillTransitional Entry, Portland Maine

A young family with a wooded, triangular lot in Ipswich, Massachusetts wanted to take on a highly creative, organic, and unrushed process in designing their new home. The parents of three boys had contemporary ideas for living, including phasing the construction of different structures over time as the kids grew so they could maximize the options for use on their land. They hoped to build a net zero energy home that would be cozy on the very coldest days of winter, using cost-efficient methods of home building. The house needed to be sited to minimize impact on the land and trees, and it was critical to respect a conservation easement on the south border of the lot. Finally, the design would be contemporary in form and feel, but it would also need to fit into a classic New England context, both in terms of materials used and durability. We were asked to honor the notions of “surprise and delight,” and that inspired everything we designed for the family. The highly unique home consists of a three-story form, composed mostly of bedrooms and baths on the top two floors and a cross axis of shared living spaces on the first level. This axis extends out to an oversized covered porch, open to the south and west. The porch connects to a two-story garage with flex space above, used as a guest house, play room, and yoga studio depending on the day. A floor-to-ceiling ribbon of glass wraps the south and west walls of the lower level, bringing in an abundance of natural light and linking the entire open plan to the yard beyond. The master suite takes up the entire top floor, and includes an outdoor deck with a shower. The middle floor has extra height to accommodate a variety of multi-level play scenarios in the kids’ rooms. Many of the materials used in this house are made from recycled or environmentally friendly content, or they come from local sources. The high performance home has triple glazed windows and all materials, adhesives, and sealants are low toxicity and safe for growing kids. Photographer credit: Irvin Serrano

Inspiration for a transitional terra-cotta floor mudroom remodel in Portland Maine with white walls —  Houzz

Other Photos in This Project

People who liked this photo also liked

Related Photos

This photo has no questions

Have a question about this photo? Ask our community.
This Photo was added to 167 ideabooks, including
Added to Prafulla's ideas

top reack

Added to Laundry Room/Craft/Wrapping/Storage/Misc.

Favorite and functional

Added to mudroom

eclectic - a little table?

Added to dare_pfeifer's ideas

Not opposed to just closets for the mud room with a bench

Added to Huff Rd

Mud room- closed storage for coats and shoes. Need bench, dog washing station and a counter for keys/mail

Added to Sowmya's ideas

Has a place for everything

Added to Favorites

entry with tile or concrete floor

Added to Mud room

inspiration photo: color scheme- mostly white with coral and wood accents.

Added to Mud room

Mud room

Related Photo Topics
Related Shopping Categories
Related Professionals in Portland Maine