Nature's Drama: Laurentian Long HouseContemporary Living Room, Ottawa

The key living spaces of this mountainside house are nestled in an intimate proximity to a granite outcrop on one side while opening to expansive distant views on the other.

Situated at the top of a mountain in the Laurentians with a commanding view of the valley below; the architecture of this house was well situated to take advantage of the site. This discrete siting within the terrain ensures both privacy from a nearby road and a powerful connection to the rugged terrain and distant mountainscapes. The client especially likes to watch the changing weather moving through the valley from the long expanse of the windows. Exterior materials were selected for their tactile earthy quality which blends with the natural context. In contrast, the interior has been rendered in subtle simplicity to bring a sense of calm and serenity as a respite from busy urban life and to enjoy the inside as a non-competing continuation of nature’s drama outside. An open plan with prismatic spaces heightens the sense of order and lightness.

The interior was finished with a minimalist theme and all extraneous details that did not contribute to function were eliminated. The first principal room accommodates the entry, living and dining rooms, and the kitchen. The kitchen is very elegant because the main working components are in the pantry. The client, who loves to entertain, likes to do all of the prep and plating out of view of the guests. The master bedroom with the ensuite bath, wardrobe, and dressing room also has a stunning view of the valley. It features a his and her vanity with a generous curb-less shower stall and a soaker tub in the bay window. Through the house, the built-in cabinets, custom designed the bedroom furniture, minimalist trim detail, and carefully selected lighting; harmonize with the neutral palette chosen for all finishes. This ensures that the beauty of the surrounding nature remains the star performer.

Example of a trendy living room design in Ottawa —  Houzz
Related Photo Topics
Related Professionals in Ottawa
This photo has no questions

What Houzzers are commenting on:

vgrimm
vgrimm added this to vgrimm's ideasJun 10, 2019

Views to one side, hillside with no sight to horizon on other.

liz_dunn50
liz_dunn50 added this to liz_dunn50's ideasApr 8, 2018

large white stone tiles in LR wi white counter in background

satan666
satan666 added this to CottageDec 2, 2013

like windows (although transoms too small)

Similar Ideas
Nature's Drama: Laurentian Long House
Inner City Infill
Mercer Island V
Memorial Park Modern
Nature's Drama: Laurentian Long House
Bowen Island Retreat
Contemporary Living Room
Laurentian Hills
Living Rooms with Similar Colors
BRIARCREST REMODEL
Modest Modern
Acuarela
New home on Vancouver's Westside - luxury custom built
West Square
Contemporary Design in Boston's South End
Living room
Sophisticated Farmhouse

Need help with an existing Houzz order? Call 1-800-368-4268 (Mon-Sun).