1960s formal concrete floor living room photo in Boston with white walls, no fireplace and no tv

Sculpted to the Land

Midcentury Living Room, Boston

This house west of Boston was originally designed in 1958 by the great New England modernist, Henry Hoover. He built his own modern home in Lincoln in 1937, the year before the German émigré Walter Gropius built his own world famous house only a few miles away. By the time this 1958 house was built, Hoover had matured as an architect; sensitively adapting the house to the land and incorporating the clients wish to recreate the indoor-outdoor vibe of their previous home in Hawaii. The house is beautifully nestled into its site. The slope of the roof perfectly matches the natural slope of the land. The levels of the house delicately step down the hill avoiding the granite ledge below. The entry stairs also follow the natural grade to an entry hall that is on a mid level between the upper main public rooms and bedrooms below. The living spaces feature a south- facing shed roof that brings the sun deep in to the home. Collaborating closely with the homeowner and general contractor, we freshened up the house by adding radiant heat under the new purple/green natural cleft slate floor. The original interior and exterior Douglas fir walls were stripped and refinished. Photo by: Nat Rea Photography
1960s formal concrete floor living room photo in Boston with white walls, no fireplace and no tv - Houzz

Question About This Photo (1)

taylo018 wrote:May 17, 2016
  • PRO
    Flavin Architects
    4 years ago

    Hello! Thank you for your interest in this project. The aluminium window sashes are actually from when the home was originally built in the 1950's.

What Houzzers are commenting on
Fiona Meng added this to Beck's Idea BookMarch 30, 2020

sculpted to the land