Upper West Side ComboModern Dining Room, New York

The owners of this prewar apartment on the Upper West Side of Manhattan wanted to combine two dark and tightly configured units into a single unified space. StudioLAB was challenged with the task of converting the existing arrangement into a large open three bedroom residence. The previous configuration of bedrooms along the Southern window wall resulted in very little sunlight reaching the public spaces. Breaking the norm of the traditional building layout, the bedrooms were moved to the West wall of the combined unit, while the existing internally held Living Room and Kitchen were moved towards the large South facing windows, resulting in a flood of natural sunlight. Wide-plank grey-washed walnut flooring was applied throughout the apartment to maximize light infiltration. A concrete office cube was designed with the supplementary space which features walnut flooring wrapping up the walls and ceiling. Two large sliding Starphire acid-etched glass doors close the space off to create privacy when screening a movie. High gloss white lacquer millwork built throughout the apartment allows for ample storage. LED Cove lighting was utilized throughout the main living areas to provide a bright wash of indirect illumination and to separate programmatic spaces visually without the use of physical light consuming partitions. Custom floor to ceiling Ash wood veneered doors accentuate the height of doorways and blur room thresholds. The master suite features a walk-in-closet, a large bathroom with radiant heated floors and a custom steam shower. An integrated Vantage Smart Home System was installed to control the AV, HVAC, lighting and solar shades using iPads.

Example of a minimalist light wood floor dining room design in New York with white walls —  Houzz
Related Photo Topics
Related Professionals in New York
This photo has 9 questions
stellerproject wrote:Dec 17, 2012
  • PRO
    StudioLAB
    It's a strip of small led bulbs. It has an accessory diffuser cover that helps spread the light to appear continuous. RSA lighting Radiance LED.
  • cadno
    Please can you tell me how you have created the cove space for the lighting? Thanks
leslie4269 wrote:Sep 30, 2012
playa wrote:Sep 30, 2012
mbeeke wrote:Aug 1, 2013
    ester wrote:May 8, 2013

      What Houzz contributors are saying:

      cathylara
      Cathy Lara added this to Houzz Tour: 2 Prewar Condo Units Merge in ManhattanSep 17, 2012

      "We had some extra space that we could have added to the dining area, but we decided that the space would best serve the family as a functional addition. So we made it into a concrete-box home office, which also transitions into a media room," says Miller.Dining chairs: Cassina; dining table: Matthew Hilton

      What Houzzers are commenting on:

      aaron5559
      aaron5559 added this to 2020 RemodelOct 27, 2019

      I like this idea. Buid a built in bench to gain room

      Similar Ideas
      Upper West Side Combo
      Prospect Heights
      Fan Residence
      Cloud Residence
      King of Melbourne by Design Unity
      Portland Apartment
      Carmel Residence
      The New American Home
      Dining Rooms with Similar Colors
      ASID San Diego Design Excellence Awards 2014
      Contemporary Dining Room
      Embassy Court
      Luxurious country cottage
      Arthur McLaughlin & Associates
      Aviano Model is Fiddler's Creek Naples
      Orchid II at Lakoya Sapphire Model Home
      Issaquah Highlands

      Need help with an existing Houzz order? Call 1-800-368-4268