Searl Lamaster Howe Architects
8 Reviews

Lincoln Square Residence

The defining characteristic of this house is its contextual responsiveness. While contemporary in expression, it relates to its Lincoln Square location in a number of ways. Its scale aligns with the surrounding century-old houses. The generous front porch repeats a common detail of the block and serves as a spot to hang and out socialize with neighbors. The exterior’s board and batten siding was inspired by the wood cladding of other frame houses in the district.
While the site had many advantages, one contextual constraint was the pair of large houses that hug the property. These structures prompted the pulling of sunlight into the interior in innovative ways without compromising privacy. An exterior atrium cuts into the core of the house bringing light into what normally would be its darkest parts. The atrium footprint is evoked in a double height space that houses the staircase and it is topped with a series of skylights that flood the space with light on even the cloudiest of days. Clerestory windows appear at multiple locations including on the west side of the kitchen where they perfectly frame the view of a large birch tree and provide a wash of light along the surface of the ceiling at sunset. A slight tinting on the south facing windows minimizes solar heat gain at the back of the house while the same tint on the street facing windows enhances privacy.
Despite the expanses of glass, the house far surpasses energy standards due to a number of features. A carefully calibrated mix of seven types of insulation optimizes thermal performance. Motorized dampers reduce energy costs and increase comfort. The neighborhood, with its direct links to public transportation, plethora of services, and its extreme walkability embraces the best aspects of urban living.
Project Year: 2016
Country: United States
Zip Code: 60625
Lincoln Square Residence
2,207 Saves | 4 Questions
The front of the house features an open porch, a common feature in the neighborhood. Stairs leading up to it are tucked behind one of a pair of brick walls. The brick was installed with raked (recessed) horizontal joints which soften the overall scale of the walls. The clerestory windows topping the taller of the brick walls bring light into the foyer and a large closet withou...More
EmbedQuestion
Lincoln Square Residence
764 Saves | 2 Questions
The raised back patio is just two steps down from the great room/kitchen. On the left is the mudroom which links the house to the garage and home theater. Just out of view is an outdoor fireplace.
EmbedQuestion
Lincoln Square Residence
565 Saves | 1 Question
A view of the living room and foyer beyond. The bold orange entry door is a pleasant surprise one only sees after winding around a tall brick wall. Within the entry is a wall of walnut paneling with a hidden door leading to a large closet. The stairs lead up to a second floor landing with a glass railing that opens onto a double height space capped with a series of five over-sc...More
EmbedQuestion
Lincoln Square Residence
278 Saves | 0 Questions
Cynthia Lynn
EmbedQuestion
Lincoln Square Residence
600 Saves | 0 Questions
The dining room is flanked by an open air courtyard featuring a view through to kitchen beyond. The open shelving turns the corner and runs to a set of stairs leading down a half level to a bar and passage below the stair landing that leads to a concealed powder room. The closed walnut cabinetry is in the same material as the nearby staircase railing.
EmbedQuestion
Lincoln Square Residence
555 Saves | 1 Question
The stairs leading down to the basement and up to the second floor. The rear wall is the same brick used on the exterior of the house. A series of skylights above flood the space with light. The passage on the lower level at the back leads to a concealed powder room. The staircase consists of a folded plate of metal, open white oak treads, and a winding walnut railing.
EmbedQuestion
Lincoln Square Residence
2,729 Saves | 4 Questions
Looking into into the kitchen from the adjacent family room. The doors to the patio are just out of view to the left. To the right is the open air atrium. The skylights bring in abundant light, leaving the walls free for a long run of cabinetry. The over-sized island is used for informal meals and homework. The table to the left is used by the parents and two children for dinne...More
EmbedQuestion
Lincoln Square Residence
659 Saves | 1 Question
The wall of walnut cabinetry hides ample storage and a compact desk for each of the two children. The vent free fireplace is fronted with a Carrara marble surround and floating hearth that can also be used for seating. The open air atrium/courtyard is in the background. The band of clerestory windows above the cabinetry brings in additional light without sacrificing privacy.
EmbedQuestion
Lincoln Square Residence
586 Saves | 0 Questions
The master bedroom has windows looking out into the open air atrium/courtyard and the rear yard. The drapes, which allow light to filter in while protecting privacy, are installed in a pocket to hide their hardware. The wall of walnut paneling to the right features a hidden door leading into the large closet. The gray accent wall is a distinct, surprising element in the otherwi...More
EmbedQuestion
Lincoln Square Residence
728 Saves | 2 Questions
The master bath walls are clad in simple 2x4 white ceramic tile. A skylight above the tub brings in light as does a band of clerestory windows above the sinks. The high gloss of the cabinetry contrasts subtly with the matte tile finish. The master closet beyond is lined in walnut cabinetry and another skylight is positioned above the center of the space.
EmbedQuestion
Lincoln Square Residence
160 Saves | 1 Question
Looking down from the second floor landing. The rear wall is the same brick used on the exterior of the house. A series of skylights above flood the space with light. At the landing is an interior window that brings light into a back hallway that houses a bar and pantry. The staircase consists of a folded plate of metal, open white oak treads, and a winding walnut railing.
EmbedQuestion
Lincoln Square Residence
4,183 Saves | 2 Questions
The mudroom runs alongside of the rear patio, linking the kitchen to the original coach house that was on the property. The coach house was converted into a garage and a home theater. The mudroom features ample, easily accessible storage to organize clutter before it has the chance to reach into the rest of the house. Likewise a stacked washer and dryer (which complement those ...More
EmbedQuestion
Lincoln Square Residence
56 Saves | 0 Questions
Sections showing the various ways light is brought into the house by the use of skylights, clerestory windows, the open air atrium, an interior window and large sliding doors at the patio.
EmbedQuestion
Lincoln Square Residence
336 Saves | 0 Questions
From bottom to top - the first, second, and roof level plans. The three distinct outdoor spaces on the first level are the covered front porch, open air atrium, and raised back patio. The second level landing overlooks a double height space. The roof level plan shows the large number of skylights used to bring light into the home.
EmbedQuestion