Dovetail General Contractors
5 Reviews

Blaine Stairs

The Blaine Stairs project is actually two side-by-side townhouses within a single structure. This new residential building is cantilevered off the edge of Seattle's capitol Hill neighborhood, the site owes its sweeping views to a natural promontory with steep slopes on three side, which called for intense structural engineering.

One house contains custom European style cabinetry with super high gloss acrylic faces, a custom elm and blackened stainless steel island, and steel floating stairs. The other house contains custom oak cabinetry, granite counter tops, and custom steel floating stairs.

The side-by-side arrangement of the units gives equal access to light and views for both units, which share a common courtyard, roof deck and roof garden. A careful strategy for space planning, window arrangement, and access provides units that are at once intimate, yet still expansive as they take in some of the best views in the city from this site previously considered unbuildable.

Accessed via separate private entryways, the units reveal themselves from the wide open middle floor; from here the stairs lead up to the master suite and roof deck, and down to the lower floor with flexible spaces meant to be used in a variety of ways. All spaces are visually connected with each other through open floor plans and windows that, while expansive, still manage to carefully guide the eye to maintain privacy.

The exterior cladding is stucco in a rain screen application offset by areas of waxed steel and reclaimed Alaskan yellow cedar siding. Interior and exterior detailing is restrained in order to make the spaces as visually fluid and boundless as possible. Built-in casework provides discrete storage and contributes to the individuality of each unit.
Country: United States
Blaine Stairs
17 Saves | 0 Questions
The Blaine Stairs project is actually two side-by-side townhouses within a single structure. Cantilevered off the edge of Seattle's capitol Hill neighborhood, the site owes its sweeping views to a natural promontory with steep slopes on three sides prone to landslides. The side-by-side arrangement of the units gives equal access to light and views for both units. Both units sh...More
EmbedQuestion
Blaine Stairs
25 Saves | 0 Questions
The Blaine Stairs project is actually two side-by-side townhouses within a single structure. Cantilevered off the edge of Seattle's capitol Hill neighborhood, the site owes its sweeping views to a natural promontory with steep slopes on three sides prone to landslides. The side-by-side arrangement of the units gives equal access to light and views for both units. Both units sh...More
EmbedQuestion
Blaine Stairs
27 Saves | 0 Questions
The open kitchen combines floor to ceiling cabinetry and windows to create a clean, expansive feel for the relatively narrow space. The island combines a live-edge slab of wood with a more traditional countertop surface to create a furniture-like feel to the kitchen. The main cabinetry fades into the background and reads more as wall space. The island does double duty as a dini...More
EmbedQuestion
Blaine Stairs
42 Saves | 0 Questions
The open kitchen combines floor to ceiling cabinetry and windows to create a clean, expansive feel for the relatively narrow space. The island combines a live-edge slab of wood with a more traditional countertop surface to create a furniture-like feel to the kitchen. The main cabinetry fades into the background and reads more as wall space. The island does double duty as a dini...More
EmbedQuestion
Blaine Stairs
10 Saves | 0 Questions
A wall of windows draws your eye to the view making a relatively narrow space feel much more expansive. The fireplace is built into cabinets that act as storage, display and seating. Photography by: Lara Swimmer
EmbedQuestion
Blaine Stairs
18 Saves | 1 Question
The floating steel stair and glass partition wall create the sense that the stair to the master suite takes up virtually no space. Photography by: Lara Swimmer
EmbedQuestion
Blaine Stairs
29 Saves | 0 Questions
The blackened steel stair treads cantilever out from the wall and seem to float between the wall and the glass partition which serves as a full-height guardrail and staircase wall. Photography by: Lara Swimmer
EmbedQuestion
Blaine Stairs
4 Saves | 0 Questions
As small office desk at the top of the stair makes clever use of even the smallest space. A floor-to-ceiling window to the right of the desk and a mirror above the desktop allow remarkable views in all directions and make the space feel expansive instead of cramped. Photography by: Lara Swimmer
EmbedQuestion
Blaine Stairs
6 Saves | 0 Questions
The glass partition wall at the staircase creates a sense of openness and visually expands a narrow space. The patio doors lead to a shared roof deck and roof garden with spectacular views of downtown Seattle and Lake Union. Photography by: Lara Swimmer
EmbedQuestion
Blaine Stairs
17 Saves | 0 Questions
A single wall in the bedroom forms an opening to the master bath and creates an alcove for the home office. The mirror above the desk and the window next to the desk make the small office space feel much larger. The wall of flush closet doors create a clean, simple, bright space for the small bedroom and keep clutter at bay. Photography by: Lara Swimmer
EmbedQuestion
Blaine Stairs
14 Saves | 0 Questions
The glass partition wall at the staircase creates a sense of openness and visually expands a narrow space. The patio doors lead to a shared roof deck and roof garden with spectacular views of downtown Seattle and Lake Union. Photography by: Lara Swimmer
EmbedQuestion
Blaine Stairs
15 Saves | 2 Questions
The clever use of mirrors and glass makes this relatively small bathroom seem much larger than it actually is. Photography by: Lara Swimmer
EmbedQuestion
Blaine Stairs
15 Saves | 0 Questions
The clever use of mirrors and glass makes this relatively small bathroom seem much larger than it actually is. Photography by: Lara Swimmer
EmbedQuestion
Blaine Stairs
24 Saves | 0 Questions
A wall of windows draws your eye to the view making a relatively narrow space feel much more expansive. The fireplace is built into cabinets that act as storage, display and seating. Photography by: Lara Swimmer
EmbedQuestion
Blaine Stairs
12 Saves | 0 Questions
The expansive wall of glass, the glass partition wall, and the floating stair all extend the boundaries of a narrow space in which the kitchen, dining, and living rooms are all contained within a single space. Photography by: Lara Swimmer
EmbedQuestion
Blaine Stairs
29 Saves | 0 Questions
The glass partition wall, and the floating stair all extend the boundaries of a narrow space in which the kitchen, dining, and living rooms are all contained within a single space. The large island provides additional seating and workspace for the galley kitchen. Photography by: Lara Swimmer
EmbedQuestion
Blaine Stairs
9 Saves | 0 Questions
A wall of windows draws your eye to the view making a relatively narrow space feel much more expansive. The fireplace is built into cabinets that act as storage, display and seating. Photography by: Lara Swimmer
EmbedQuestion
Blaine Stairs
10 Saves | 0 Questions
A wall of windows draws your eye to the view making a relatively narrow space feel much more expansive. The fireplace is built into cabinets that act as storage, display and seating. Photography by: Lara Swimmer
EmbedQuestion
Blaine Stairs
2 Saves | 0 Questions
The glass partition wall at the staircase creates a sense of openness and visually expands a narrow space. The patio doors lead to a shared roof deck and roof garden with spectacular views of downtown Seattle and Lake Union. Photography by: Lara Swimmer
EmbedQuestion
Blaine Stairs
10 Saves | 0 Questions
The roof deck is shared between both units and is contained by a roof garden of native plants requiring very little maintenance. The sliding screen seen in other exterior photos encloses the end of the deck and provides some additional privacy. Steel awnings provide shade and shelter. Photography by: Lara Swimmer
EmbedQuestion
Blaine Stairs
17 Saves | 1 Question
The Blaine Stairs project is actually two side-by-side townhouses within a single structure. Cantilevered off the edge of Seattle's capitol Hill neighborhood, the site owes its sweeping views to a natural promontory with steep slopes on three sides prone to landslides. The side-by-side arrangement of the units gives equal access to light and views for both units. Both units sh...More
EmbedQuestion
Blaine Stairs
27 Saves | 0 Questions
The Blaine Stairs project is actually two side-by-side townhouses within a single structure. Cantilevered off the edge of Seattle's capitol Hill neighborhood, the site owes its sweeping views to a natural promontory with steep slopes on three sides prone to landslides. The side-by-side arrangement of the units gives equal access to light and views for both units. Both units sh...More
EmbedQuestion
Blaine Stairs
14 Saves | 1 Question
Each unit has it's own private entry through a shared courtyard. A thin plate steel awning shelters the entry from the Seattle rain. The siding is waxed steel. Photography by: Lara Swimmer
EmbedQuestion
Blaine Stairs
16 Saves | 0 Questions
Sliding reclaimed Alaskan yellow cedar shut for privacy at night. Screen slides to provide privacy and shelter from the winds for both the interior space below and the roof deck above. Photography by: Lara Swimmer
EmbedQuestion
Blaine Stairs
18 Saves | 0 Questions
Sliding reclaimed Alaskan yellow cedar pulls shut for privacy at night. Screen slides to provide privacy and shelter from the winds for both the interior space below and the roof deck above. Photography by: Lara Swimmer
EmbedQuestion
Blaine Stairs
8 Saves | 0 Questions
The Blaine Stairs project is actually two side-by-side townhouses within a single structure. Cantilevered off the edge of Seattle's capitol Hill neighborhood, the site owes its sweeping views to a natural promontory with steep slopes on three sides prone to landslides. The side-by-side arrangement of the units gives equal access to light and views for both units. Both units sh...More
EmbedQuestion
Blaine Stairs
13 Saves | 0 Questions
The Blaine Stairs project is actually two side-by-side townhouses within a single structure. Cantilevered off the edge of Seattle's capitol Hill neighborhood, the site owes its sweeping views to a natural promontory with steep slopes on three sides prone to landslides. The side-by-side arrangement of the units gives equal access to light and views for both units. Both units sh...More
EmbedQuestion
Blaine Stairs
14 Saves | 0 Questions
Cantilevered portions of the building create shelter for decks below and create "ceilings" for outdoor patio spaces. Photography by: Lara Swimmer
EmbedQuestion