Jones Pierce Architects
12 Reviews

Landing In Tune

Custom new downsized one level retirement home with a roof and windows designed to keep summer sun out and to let the winter sun in. The house is sited on a slight knoll above a small field to provide both medium length views across the field and longer views to the the adjacent foothills.
Project Year: 2016
Country: United States
Zip Code: 28904
far away view of the house (from barn)
1 Save | 0 Questions
The western entry drive provides an axial view of the screened porch and house exposing the broad roof overhangs.
EmbedQuestion
Front view
3 Saves | 0 Questions
The front of the house has a southern exposure, where the screened porch faces west, the main open porch shades the living area from the southern sun. The large overhanging shed roof protects the clerestory windows that fill the interior full of light.
EmbedQuestion
Roof design that fits the site
4 Saves | 0 Questions
The bedroom wing roof slopes upward to the east to capture the morning light.
EmbedQuestion
The house lantern effect
1 Save | 0 Questions
The house becomes a lantern in the clearing of the woods.
EmbedQuestion
Corner window at the master bedroom
2 Saves | 0 Questions
The driveway wraps the house to a rear carport and protected entry. The "backdoor" enters into a mudroom foyer for removing the outdoor gear and clothing layers indicative of mountain living before flowing into the living areas.
EmbedQuestion
Kitchen
0 Saves | 0 Questions
Kitchen open to living and dining with clerestory and sink windows facing north to the woods. The kitchen anchors the "rear" of the house where a continuous functional spine extends from the "back door" entry to the right to a doggie wash and laundry area to the left.
EmbedQuestion
Family room
5 Saves | 0 Questions
The fireplace and hearth counter balance the glazing and openness of the southern exposure.
EmbedQuestion
Master bedroom with a view
8 Saves | 0 Questions
Master bedroom with morning light.
EmbedQuestion
Pocket doors to control public and private
5 Saves | 0 Questions
The bedroom hallway is utilized as a gallery for the home photography studio. The pocket doors allows for the studio to be closed off for privacy or for reduced clutter.
EmbedQuestion
Barn
5 Saves | 0 Questions
What pasture would be complete without its barn. This dual function building houses the tractor and maintenance equipment as well as the feed and seed for chickens and a goat.
EmbedQuestion