Architectural Gardens, Inc
4 Reviews

Romantic Wrap-Around Revival

The long-time residents of this 1800’s farmhouse, located in the historic district of the affluent suburb of Glencoe, IL, wanted a property they could enjoy for decades to come. Starting in 2010, extensive renovations began on the home’s exterior and across every inch of the property.
Staying with the traditional style of the home, the landscape designer/contractor removed all vestiges of some 1900’s “updates:” concrete walks, stairs, and wrought iron railings, a concrete wrap-around porch, aluminum siding covering the brick foundation, an asphalt driveway, and a backdoor staircase constructed with framing-grade CCA-treated lumber. When it was discovered that the posts supporting the roof over the cherished wrap-around porch were rotted and lacked concrete footings, the scope of the landscape project increased in order to save the homeowner’s favorite feature of the house.
A combination of natural materials was utilized on the home’s exterior and throughout the landscape for their lasting beauty and optimal performance features. Several types of bluestone and Windsor stone were used to construct all new walks, stoops, stairs, porch floor, raised planter, and to veneer the home’s original brick foundation. The new wooden stairs at the back door were constructed with high-quality Ipe wood. For the new driveway, a premium-quality precast concrete paver was utilized for its vintage shape, color, and finish.
The landscape renovation carved new, useful spaces out of areas that had become overrun by hard-to-manage plants, or were nearly unusable because of poor drainage or uneven surfaces. The front walk was re-fashioned into a well-defined passage from the public sidewalk to the front door. The property is bordered by an ever-changing palette of trees, shrubs, and perennials to maintain privacy and provide visual interest from every perspective.
Another dramatic change was the revival of a 400+ square foot area in the rear corner of the yard which went from being a dark, non-specific corridor to a bright and inviting outdoor dining room. Previously, the homeowners had no place for outdoor entertaining, but with improvements to the wrap-around porch, new furnishings, and the new grilling and dining area, they can now seat 10 guests comfortably. Better circulation and right-sized plantings allow the homeowners to utilize more of their property than ever before.
Country: United States
Romantic Wrap-Around Revival
31 Saves | 1 Question
The crumbling asphalt driveway was replaced with a recently developed pre-cast concrete paver styled to look like vintage cobblestone. The neutral gray echoes the color of the new siding, and harmonizes with the bluestone walk and wrap-around porch.
EmbedQuestion
Before Photo
Wrap-Around Revival After
47 Saves | 0 Questions
All of the exterior improvements to the house performed and directed by the landscape contractor – masonry, carpentry, planting, paving, furnishings, lighting and irrigation, helped to earn the residence a nomination for a historic preservation award from the village of Glencoe.
EmbedQuestion
Romantic Wrap-Around Revival
148 Saves | 1 Question
The smooth, broad bluestone walk creates a more welcoming entrance for guest — and is in scale with the width of the property. The tight joints and level surface is easier to walk on and easier to care for than the previous flagstone surface — particularly when it comes to clearing snow. As a natural product, the bluestone offers interesting color variation and timeless elegan...More
EmbedQuestion
Before Photo
Wrap-Around Revival After
22 Saves | 0 Questions
As a buffer to keep frequent pedestrian and bicycle traffic from cutting across the corner of the property, a low border of mixed plantings was installed between the lawn and sidewalk. Because the municipality would not allow an arbor in the front yard, the entry walk was accented with two large all-weather planters which flank the entryway and provide seasonal color.
EmbedQuestion
Romantic Wrap-Around Revival
36 Saves | 1 Question
– Located on a corner lot with dual entrances facing the same direction, visitors to the home were often confused as to the location of the primary door. By removing the tall hedge along the front of the property and increasing the size and significance of the walk, the location of the side-facing front door is now more apparent.
EmbedQuestion
Romantic Wrap-Around Revival
58 Saves | 0 Questions
A raised planter constructed of bluestone wall units was installed as a visual cue, directing visitors toward the front door. The location of the planter and decorative urn provides a mid-ground focal point looking out from the living room window. The size and shape of the wall units tie in with the bluestone treads used on the new, multi-directional stairs and stoop.
EmbedQuestion
Romantic Wrap-Around Revival
36 Saves | 0 Questions
The homeowners wanted more seating options outdoors, but didn’t want a patio in the side yard that would reduce their primary lawn space. The landscape contractor installed a space-saving privacy hedge of arborvitae, and helped select an array of new porch furniture to give the homeowners the outdoor living space they were seeking.
EmbedQuestion
Before Photo
Wrap-Around Revival After
21 Saves | 0 Questions
The homeowners wanted more seating options outdoors, but didn’t want a patio in the side yard that would reduce their primary lawn space. The landscape contractor installed a space-saving privacy hedge of arborvitae, and helped select an array of new porch furniture to give the homeowners the outdoor living space they were seeking.
EmbedQuestion
Romantic Wrap-Around Revival
189 Saves | 1 Question
The porch roof was temporarily held up with jacks while the landscape contractor removed the old concrete slab and rotted posts. A 75-foot long continuous concrete frost wall (8” thick and 42” deep) was framed and poured, as was a new sub-floor for the wrap-around porch. The porch floor was finished in full-range, dimensioned bluestone — and new wood columns were installed.
EmbedQuestion
Before Photo
Wrap-Around Revival After
24 Saves | 0 Questions
The home's architecture and specimen plantings are softly illuminated with subtle landscape lighting.
EmbedQuestion
Romantic Wrap-Around Revival
33 Saves | 0 Questions
A walkway was needed along the rear side of the house for occasional use by the homeowners. A solid surface would exceed the lot’s impermeable surface limit. The solution was to pave the path with bluestone chips that would allow stormwater to percolate through. Privacy was achieved with a new maintenance-free fence and decorative arbor with gate.
EmbedQuestion