Patricia Brennan Architects
10 Reviews

Woodway Residence

Our project site is a heavily forested, narrow parcel of land which provided the inspiration and constraints for this lodge-like residence. A desire to preserve the natural beauty of the site and adhere to strict zoning requirements resulted in a linear home, lovingly placed between a grove of trees to the north, and a large cedar tree to the east.

The exterior building materials were selected for their durability and visual compatibility with the site. The natural rusts of the stone entry veneer, the blues and greens of the blue stone walkways, porch, and patio, mesh well with the "weathered copper" metal roof. Natural shingle siding is accented with douglas fir windows and richly painted trim.

The owner, a lover and promoter of all types of art, expressed an interest in a home which featured a catwalk overhead, art niches and walls for display. A special cabinet was requested for his collection of Native American masks. A bronze sculpture was commissioned by the owner for the entry. Hallways were designed as galleries, and landings were oversized to provide art niches.

Interior building materials are substantial in scale. Stained concrete floors with radiant heat are offset by heavy timber ceiling construction. Cabinets were designed as furniture pieces. Stone is used at both fireplaces and as countertop surfaces. Douglas fir trees that were required to be removed, were recycled as interior trim.

A desire to build a home large enough to welcome and entertain family and friends, required spaces that were open to each other and yet warm and comfortable. Areas of the house were designated entirely for entertainment. The kitchen/family space opens up to a partially covered outdoor patio. A major portion of the basement was allocated for wine tasting parties. Wall murals were designed as a backdrop for both the wine tasting and dining rooms.

The linear organization of the house, provided an opportunity to separate public and private spaces. The main entry is placed at a point midway down the length of the house between the living/entertaining spaces and the more private guest spaces. The catwalk suspended above the entry and living room, provides separation between the master and children's bedrooms. Living spaces above the first floor level capture the quietness of this site. Outlook from the master bedroom, bath and deck is much like that from a tree house, affording the owner the sense of playfulness and privacy that he desired.

Images produced by Michael Jensen Photography Copyright 2005.

General Contractor: Blox General Contractors
Cabinetry: Jonathan Pauls, Inc.
Tile: Ann Sacks Tile
Windows: Quantum Windows and Doors, Inc.
Wall Mural: Williamson Studio
Country: United States
Northwest Contemporary Residence
49 Saves | 0 Questions
Image produced by Michael Jensen Photography Copyright 2005.
EmbedQuestion
Northwest Contemporary Residence
56 Saves | 1 Question
Image produced by Michael Jensen Photography Copyright 2005.
EmbedQuestion
Northwest Contemporary Residence
45 Saves | 0 Questions
Image produced by Michael Jensen Photography Copyright 2005.
EmbedQuestion
Northwest Contemporary Residence
94 Saves | 0 Questions
Image produced by Michael Jensen Photography Copyright 2005.
EmbedQuestion
Northwest Contemporary Residence
85 Saves | 0 Questions
Image produced by Michael Jensen Photography Copyright 2005.
EmbedQuestion
Northwest Contemporary Residence
939 Saves | 1 Question
Image produced by Michael Jensen Photography Copyright 2005.
EmbedQuestion
Northwest Contemporary Residence
40 Saves | 0 Questions
Image produced by Michael Jensen Photography Copyright 2005.
EmbedQuestion
Northwest Contemporary Residence
101 Saves | 0 Questions
Image produced by Michael Jensen Photography Copyright 2005.
EmbedQuestion
Northwest Contemporary Residence
65 Saves | 0 Questions
Image produced by Michael Jensen Photography Copyright 2005.
EmbedQuestion
Northwest Contemporary Residence
63 Saves | 0 Questions
Image produced by Michael Jensen Photography Copyright 2005.
EmbedQuestion
Northwest Contemporary Residence
103 Saves | 0 Questions
Image produced by Michael Jensen Photography Copyright 2005.
EmbedQuestion
Northwest Contemporary Residence
90 Saves | 1 Question
Image produced by Michael Jensen Photography Copyright 2005.
EmbedQuestion