Ignacio Salas-Humara Architect LLC
10 Reviews

Pivot Pad

New 1000sf house with very tight budget. The client wanted to "live small" and leave a small carbon footprint. She had researched prefab houses, but found they were beyond her budget. In the end we found it was less expensive to design & build a similar house on site. The project is a composition of elements that are tied together by a strong circulation axis--the boardwalk--that organizes guest parking at one end, takes the visitor through the carport, across a Zen courtyard and to the front door. From there it proceeds through the house, across the back yard and terminates at a wood deck that cantilevers over a limestone bluff that overlooks the creek below and the nature preserve beyond. Sealed concrete floors throughout the house, IKEA kitchen, and corrugated Galvalume metal exterior siding were used to keep costs within budget.

PHOTO CREDITS: Ignacio Salas-Humara
Country: United States
Pivot Pad, Ignacio Salas-Humara Architect
198 Saves | 0 Questions
The project is a composition of elements that are tied together by a strong circulation axis--the boardwalk--that organizes guest parking at one end, takes the visitor through the carport, across a Zen courtyard and to the front door. From there it proceeds visually through the house, across the back yard and terminates at a wood deck that cantilevers over a limestone bluff th...More
EmbedQuestion
Pivot Pad, Ignacio Salas-Humara Architect
131 Saves | 1 Question
1000sf new house with very tight budget. Owner had looked at prefab, but we found that in the end they were more expensive than to design & build a small house on site. The project is a composition of elements that are tied together by a strong circulation axis--the boardwalk--that organizes guest parking at one end, takes the visitor through the carport, across a Zen courtyar...More
EmbedQuestion
Pivot Pad
2,715 Saves | 1 Question
Constructed of dark-stained cedar, the carport was designed to contrast with the shiny metal house. PHOTO: Ignacio Salas-Humara
EmbedQuestion
Pivot Pad, Ignacio Salas-Humara Architect
177 Saves | 1 Question
Carport is made entirely of stained cedar, with parking for one car and a storage unit. The roof collects rainwater into a buried cistern. We found the front end of an International truck at a salvage yard and mounted it as a piece of found art on the storage unit. PHOTO: Ignacio Salas-Humara
EmbedQuestion
Pivot Pad
54 Saves | 1 Question
Early construction of Zen Garden between the carport and the house. The client and I went to a local junkyard and found parts of industrial machinery. We used them as garden sculpture, pots for plants, and opening for collecting rainwater from roof of carport. Notice the rusted steel wall in the recess at the end of the walkway. It is the entry door that pivots open. PHOTO:...More
EmbedQuestion
Pivot Pad
59 Saves | 0 Questions
The carport (foreground is made of stained cedar and features a storage unit. The walkway leads to a pivoting steel door. PHOTO: Ignacio Salas-Humara
EmbedQuestion
Pivot Pad
74 Saves | 1 Question
The client and I went to a local junkyard and found parts of industrial machinery. We used them as garden sculpture, pots for plants, and opening for collecting rainwater from roof of carport. PHOTO: Ignacio Salas-Humara
EmbedQuestion
Pivot Pad, Ignacio Salas-Humara Architect
93 Saves | 0 Questions
Close-up of front entry near the end of construction, with Drake Doran, my friend and builder of the house, exiting. The pivot door has a built-in closer that gently closes the 400-pound steel door. The corrugated steel siding is Galvalume. PHOTO: Ignacio Salas-Humara
EmbedQuestion
Pivot Pad
61 Saves | 1 Question
The house is entered through a 400-pound weathered steel pivot door. Although it's heavy, it is set on ball bearings, so you can move it with a finger. It has a closer that gently swings the door shut. The glass transom lets daylight into the entry space. PHOTO: Ignacio Salas-Humara
EmbedQuestion
Pivot Pad, Ignacio Salas-Humara Architect
374 Saves | 2 Questions
Because of the tight budget, the kitchen had to be small, but had to be hardworking and efficient. We used the dining table as an additional worktop during cooking. We found that the most cost-effective cabinets and appliances were from IKEA, which totaled $6000. Sea green glass tile backsplash. Light fixtures are from IKEA. PHOTO: Ignacio Salas-Humara
EmbedQuestion
Pivot Pad
26 Saves | 0 Questions
Owner can see visitors arrive from the kitchen. She also has a view of the large grassy field to the left where her young son plays. PHOTO: Ignacio Salas-Humara
EmbedQuestion
Pivot Pad, Ignacio Salas-Humara Architect
65 Saves | 3 Questions
The master bedroom is at one end of the house. The slot windows behind the bed face the next door neighbor's house, so the glass is frosted to allow daylight but provide privacy. The slot window next to the sliding glass doors is at desk height to provide the person working at the desk views of the back yard and the nature preserve beyond. The sliding glass doors open onto t...More
EmbedQuestion
Pivot Pad, Ignacio Salas-Humara Architect
454 Saves | 0 Questions
Although the house itself is only 1000 square feet, the rear porch adds another 550 square feet of outdoor living space, making the house feel bigger. Large sliding glass doors open to the porch from every main room of the house. The columns are rusted steel. The stained cedar slats let in the breeze but provide privacy from neighbors. Stained cedar veneer plywood soffit. ...More
EmbedQuestion
Pivot Pad
21 Saves | 0 Questions
Living room opens onto the house-length back porch and the lookout deck beyond. The chairs were found in a thrift store and upholstered in grey leather. PHOTO: Ignacio Salas-Humara
EmbedQuestion
Pivot Pad, Ignacio Salas-Humara Architect
14,208 Saves | 9 Questions
The wood deck cantilevers over a limestone bluff and overlooks Ranger Creek below and a private nature preserve beyond. PHOTO: Ignacio Salas-Humara
EmbedQuestion
Pivot Pad
21 Saves | 1 Question
PHOTO: Ignacio Salas-Humara
EmbedQuestion