LCI Design
8 Reviews

West Vancouver, 1960's Lewis Post & Beam House Renovation

This project involved the updating and renovation of the interior and exterior of a 1960's Lewis Post and Beam house in West Vancouver. The major component of the renovation was the transformation of the previously dirt floor basement into additional living area for a young family which could be converted into a rental suite in the future. It was very important to the client to maintain as much of the original mid century charm of the house as possible but at the same time give it a contemporary update. The interior renovation involved the addition of an interior stair to the basement level, the updating of the upper level decor and kitchen, the reconfiguration of the bedroom level to enlarge the master bedroom and the addition of an en suite bathroom. The renovation of the exterior involved the replacement of all the single glazed windows with double glazed and the addition of windows to the basement level, replacing all the decking with cedar decking and the addition of decks to the side and rear of the home. All the exterior guardrails for the deck were replaced with cedar and glass and cedar screens.

Featured in the Houzz article: See 8 Stunning Abodes From 2 Modern Home Tours in Canada
Country: Canada
Zip Code: V7W 1N5
West Vancouver, Lewis Post & Beam Renovation, Exterior
69 Saves | 0 Questions
Close up of east elevation showing new board walk and glass and cedar guardrails. Photos by LCI Studio
EmbedQuestion
West Vancouver, Lewis Post & Beam Renovation, Exterior
64 Saves | 1 Question
East elevation of renovated house showing the new deck and windows in the basement
EmbedQuestion
West Vancouver, 1960's Lewis Post & Beam House Renovation
57 Saves | 0 Questions
A new exterior access door and landing from the new interior stair were constructed to access a new larger cedar deck and hot tub area.
EmbedQuestion
West Vancouver, Lewis Post & Beam Renovation, Exterior
68 Saves | 1 Question
Street Elevation after renovation, new exterior colour is Benjamin Moore 'Amherst Grey'
EmbedQuestion
Before Photo
West Vancouver, 1960's Lewis Post & Beam House Renovation
0 Saves | 0 Questions
Before photo of south facing front deck
EmbedQuestion
West Vancouver, Lewis Post & Beam Renovation, Exterior
32 Saves | 0 Questions
South deck decking was replaced with new cedar decking along with new guardrails with cedar privacy screen.
EmbedQuestion
Before Photo
West Vancouver, 1960's Lewis Post & Beam House Renovation
0 Saves | 0 Questions
Before photo of entry hall and stair
EmbedQuestion
West Vancouver, 1960's Lewis Post & Beam House Renovation
54 Saves | 0 Questions
In the entry the previous wall to wall carpeting was replaced with gray washed engineered hardwood flooring through out this level and on the stairs. The stair wall was removed and replaced with a open cedar screen. The tongue and groove cedar walls were painted Benjamin Moore 'Dove White'.
EmbedQuestion
Before Photo
West Vancouver, 1960's Lewis Post & Beam House Renovation
0 Saves | 0 Questions
Before photo of the only bathroom on the bedroom level
EmbedQuestion
West Vancouver, 1960's Lewis Post & Beam House Renovation
51 Saves | 2 Questions
New children's bathroom that was carved out of the hallway and laundry closet features a wall mounted toilet.
EmbedQuestion
West Vancouver, 1960's Lewis Post & Beam House Renovation
8 Saves | 0 Questions
Wall hung toilet in children's bathroom
EmbedQuestion
West Vancouver, 1960's Lewis Post & Beam House Renovation
71 Saves | 0 Questions
Daughter's room the previous carpet was replaced with engineered hardwood floors with a gray wash , the cedar tongue and groove wall were painted Benjamin Moore 'Dove White", the shelf and light fixture are from Ikea. New double glazed windows with fir window sills were installed.
EmbedQuestion
West Vancouver, 1960's Lewis Post & Beam House Renovation
235 Saves | 2 Questions
New master bedroom en suite with curbless shower and vessel sinks
EmbedQuestion
West Vancouver, 1960's Lewis Post & Beam House Renovation
221 Saves | 1 Question
Curbless shower with in-floor slot drain and flip up shower bench
EmbedQuestion
West Vancouver, 1960's Lewis Post & Beam House Renovation
29 Saves | 0 Questions
New window, stair and door were added to access the back deck with hot tub and basement level.
EmbedQuestion
West Vancouver, 1960's Lewis Post & Beam House Renovation
24 Saves | 0 Questions
Family room in new basement with built-in storage and entertainment area with fir counter and shelves, polished concrete floor with radiant heating . Fir & obscure bypass door leads to the office/guest room
EmbedQuestion
West Vancouver, 1960's Lewis Post & Beam House Renovation
11 Saves | 0 Questions
Family room with built-in entertainment and storage area. The fir accents in the ledges and counter add warmth and a nod to the abundant wood throughout the original post and beam house.
EmbedQuestion
West Vancouver, 1960's Lewis Post & Beam House Renovation
8 Saves | 0 Questions
New home office and guest bedroom with built-in fir desk and storage.
EmbedQuestion
West Vancouver, 1960's Lewis Post & Beam House Renovation
53 Saves | 0 Questions
New guest bathroom on basement level with glass subway tile throughout
EmbedQuestion
Before Photo
West Vancouver, 1960's Lewis Post & Beam House Renovation
0 Saves | 0 Questions
Before photo of upper floor stair & windows
EmbedQuestion
West Vancouver, 1960's Lewis Post & Beam House Renovation
41 Saves | 0 Questions
All the original mahogany wall panels were either restored or replaced. Photo by Brian LaCas
EmbedQuestion
West Vancouver, 1960's Lewis Post & Beam House Renovation
40 Saves | 0 Questions
New double glazed windows were installed. New engineered hardwood flooring with a gray wash was installed throughout the main level and upper level and on the stairs. New cedar guardrails were installed on the stairs and a new Nelson bubble light fixture.
EmbedQuestion
Before Photo
West Vancouver, 1960's Lewis Post & Beam House Renovation
2 Saves | 0 Questions
before photo of kitchen
EmbedQuestion
West Vancouver, 1960's Lewis Post & Beam House Renovation
86 Saves | 0 Questions
The owner had the existing kitchen cabinets replaced with Ikea kitchen cabinets along with a new tiled back splash and new gray ceramic tile floor with radiant in-floor heat.
EmbedQuestion
West Vancouver, 1960's Lewis Post & Beam House Renovation
56 Saves | 0 Questions
Photo by LCI Studio
EmbedQuestion
West Vancouver, 1960's Lewis Post & Beam House Renovation
32 Saves | 1 Question
New custom design, built in seating in mahogany with storage in the seating , along with a custom designed kitchen table with a silestone table top same as the counter tops in the kitchen.
EmbedQuestion
West Vancouver, 1960's Lewis Post & Beam House Renovation
18 Saves | 0 Questions
The owner carefully selected and purchased beautiful mid century furniture and light fixtures to compliment the era of the house.
EmbedQuestion
West Vancouver, 1960's Lewis Post & Beam House Renovation
71 Saves | 0 Questions
In the living room the original slate fireplace hearth was replaced with black ceramic tiles and the brick was painted with Benjamin Moore 'Dove White'. Original mahogany wall paneling was either restored or replaced and all the flooring was replaced with engineered hardwood flooring with a gray wash.
EmbedQuestion
West Vancouver, 1960's Lewis Post & Beam House Renovation
9 Saves | 0 Questions
Photo by LCI Studio
EmbedQuestion
Before Photo
West Vancouver, 1960's Lewis Post & Beam House Renovation
1 Save | 0 Questions
In construction windows being added to the basement level
EmbedQuestion
Before Photo
West Vancouver, Lewis Post & Beam Renovation, Exterior
1 Save | 0 Questions
Before Photo of Street Elevation
EmbedQuestion
Before Photo
West Vancouver, 1960's Lewis Post & Beam House Renovation
1 Save | 0 Questions
Before photo of exterior east facade before new windows were added to basement level.
EmbedQuestion
Before Photo
West Vancouver, 1960's Lewis Post & Beam House Renovation
0 Saves | 0 Questions
Before photo of rear exterior deck and hot tub
EmbedQuestion
Before Photo
West Vancouver, 1960's Lewis Post & Beam House Renovation
0 Saves | 0 Questions
Before photo of back facade , stair in photo was removed and replaced with a new door, window and landing in new location off new interior stair
EmbedQuestion