Shop ProductsProducts
For Pros

HOUZZ PRO

One Simple Solution for Contractors and Design Pros Trusted by 3 Million+

One Simple Solution for Contractors and Design Pros Trusted by 3 Million+

Who we serve

Built with your business in mind

Builders and Remodelers

Builders and Remodelers

Learn More
Interior Designers

Interior Designers

Learn More
Architects

Architects

Learn More

How it works

Marketing Solutions

Build Your Brand
Marketing Solutions

Project Management

Save Time, Increase Profit
Project Management

Visualization Tools

Sell Your Vision
Visualization Tools
Houzz Logo Print
Inspiration for a timeless white two-story wood gable roof remodel in DC Metro
Moore Architects, PC
Moore Architects, PC
Average rating: 5 out of 5 stars2 ReviewsView Profile
Find a local pro for your project on Houzz

Cherry Street Residence

Traditional Exterior, DC Metro

A simple one-story white clapboard 1920s cottage bungalow sat on a narrow straight street with many older homes, all of which meeting the street with a similar dignified approach. This house was the smallest of them all, built in 1922 as a weekend cottage, near the old East Falls Church rail station which provided direct access to Washington D.C. Its diminutive scale, low-pitched roof with the ridge parallel to the street, and lack of superfluous decoration characterized this cottage bungalow. Though the owners fell in love with the charm of the original house, their growing family presented an architectural dilemma: how do you significantly expand a charming little 1920’s Craftsman style house that you love without totally losing the integrity that made it so perfect? The answer began to formulate after a review of the houses in the turn-of-the-century neighborhood; every older house was two stories tall, each built in a different style, each beautifully proportioned, each much larger than this cottage bungalow. Most of the neighborhood houses had been significantly renovated or expanded. Growing this one-story house would certainly not adversely affect the architectural character of the neighborhood. Given that, the house needed to maintain a diminutive scale in order to appear friendly and avoid a dominating presence. The simplistic, crisp, honest materials and details of the little house, all painted white, would be saved and incorporated into a new house. Across the front of the house, the three public spaces would be saved, connected along an axis anchored on the left by the living room fireplace, with the dining room and the sitting room to the right. These three rooms are punctuated by thirteen windows, which for this house age and style, really suggests a more modern aesthetic. Hoachlander Davis Photography