GET IDEAS
SHOP BY DEPARTMENT
Kids' room - contemporary kids' room idea in Boston

Green Playhouse with Kids

Contemporary Kids, Boston

This playhouse provides a true retreat for kids, encouraging them to play outside and stay in touch with nature. Designed as part of a larger fundraising effort for the Housing Assistance Corporation, a lucky family purchased two playhouse raffle tickets. Those tickets not only won the playhouse, but also helped to raise over $50,000 for Cape Cod Kids who receive services through emergency shelters and housing programs. Responsible green features make the playhouse good for the family and the environment. The structure is clad inside and out with rough-sawn spruce boards, which are naturally weather resistant. Rainwater is captured through integral roof gutters to be deposited in a catchment barrel. The attached succulent and herb garden can then be watered using the rainbarrel spigot. An outdoor chaise for one or two provides a spot to relax, and is movable to follow the sun. A reclaimed sail has been repurposed to provide shade for the large south facing window in the summer. When opened, windows on both sides capture passing breezes and allow for passive cooling. One gable end of the playhouse features hidden double storage shelves for toys and balls. The other gable end includes a climbing wall, recycled tires for a soft falling surface, and a hidden door that leads inside. Storage cubbies offer easy access spaces for toys and games, while a chalkboard encourages drawing and writing. Crank lights and a crank radio use kid power to operate. The blue racer rocker, made of recycled milk bottles, offers fun yet durable seating. In the corner, a kid-height sliding side door guarantees an easy second exit at all times. A ladder leads to the second floor loft area. Twin skylights provide daylighting and the ability to follow the evening stars with the telescope. Overall, the combination of fun for the winning family, environmental sensitivity, and funds raised for the Housing Assistance Corporation of Cape Cod made this playhouse a success on many levels. Architecture by ZeroEnergy Design Construction by Cape Associates Building Products by Shepley Wood Products Photos by Roe Osborn
Kids' room - contemporary kids' room idea in Boston - Houzz

Question About This Photo (1)

Eryk Przywara wrote:March 9, 2014
  • PRO
    ZeroEnergy Design
    6 years ago
    The design was produced by our firm, ZeroEnergy Design. Materials were mainly supplied by Shepley Wood Products. And the construction was implemented by Cape Associates. ZeroEnergy Design has made the plans available for purchase for those who are interested. The plans can be used by your local professional builder to construct a similar playhouse. Contact info@zeroenergy.com.
What Houzz contributors are saying
Becky Harris added this to Fun Meets Philanthropy in a Lively PlayhouseFebruary 13, 2014

Outside the playhouse a chaise built for two can be moved to follow the sun. A reclaimed shade sail keeps the inside...

What Houzzers are commenting on
Jane P added this to Exterior landscapes, gardens, yard, patio, porchApril 30, 2020

what child would not want this as an escape form adults! Wow, with a place for a telescope and a herb garden! And that...